Για να τελειώνουμε με τα της απαγόρευσης του καπνίσματος και κάθε είδους πραξικοπηματικών απαγορεύσεων, οι θέσεις του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. αλλά και όλου του κλάδου είναι :
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
– Το δικαίωμα των μη-καπνιστών (θαμώνων, εργαζόμενων & καταστηματαρχών) σε χώρους εστίασης & αναψυχής, όπου ο καπνός δεν επιτρέπεται
– Το δικαίωμα των καπνιστών (θαμώνων, εργαζόμενων & καταστηματαρχών) σε χώρους εστίασης & αναψυχής όπου ο καπνός δεν απαγορεύεται

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ
– Πως δε συζητούμε με όρους αντιπαλότητας ανάμεσα σε καπνιστές και μη, όπως η κυρίαρχη ρητορική υποβάλλει.
– Μιλούμε για ακριβώς το αντίθετο : μιλούμε για συνύπαρξη, δίκαιο, ανεκτικότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ
Υπέρ της ΕΠΙΛΟΓΗΣ : όπου είναι υποχρεωτική ή η προσέλευση πολιτών/θαμώνων να υπάρχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, όπου είναι προαιρετική να μπορούν αυτοί να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ. Αυτό άλλωστε, κάνει κανείς στην καθημερινότητά του : επιλέγει τι θα φάει, τι θα πιει, τι θεατρικό ή κιν/φικό έργο θα δει, σε ποιο μαγαζί θα καθίσει κ.ο.κ.

ΖΗΤΟΥΜΕ
– Να μην υλοποιηθεί η απαγόρευση πλήρως του καπνίσματος σε χώρους, που προαιρετικά και κατ’επιλογήν συγκεντρώνονται οι άνθρωποι
– Το αυτονόητο : ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ.!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ
– Το άρθ.5 / παρ.1 του Συντάγματος : “Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.”
– Το άρθ.5 / παρ.5 του Συντάγματος : “Kαθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.”

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ
– Πως στη Γαλλία, η ολική απαγόρευση καπνίσματος είχε ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου στα καφέ κατά περίπου 40%, κατάσταση, που για την Ελλάδα θα είναι καταστροφική ιδιαίτερα στη δεδομένη οικονομικο-πολιτική συγκυρία.
– Ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «υπέκυψε» μόνο στο θέμα των κέντρων διασκέδασης και των καζίνο δίνοντας 8μηνη παράταση για συμμόρφωση, δηλαδή έναν ακόμα χειμώνα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
– Ότι τα κέντρα εξουσίας και το ανθρώπινο δυναμικό τους είναι αποξενωμένα από την κοινωνία και την αγορά.
-΄Ότι τέτοιες αποφάσεις επιβάλλονται από οικονομικά συμφέροντα, στο συγκεκριμένο θέμα από εταιρείες, και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στα συμφέροντα αυτά σε βάρος των δεκάδων χιλιάδων κέντρων εστίασης και αναψυχής, που είναι σε συντριπτικό βαθμό ΜίκροΜΕ και ΠολύΜΕ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Την κατ’επιλογήν σήμανση των καταστημάτων σε “Καπνιζόντων” και “Μη Καπνιζόντων”.

Την επιμόρφωση από την προσχολική ηλικία κατά του καπνίσματος, αλλά και την δι βίου μάθηση των επιπτώσεων από αυτό.
Την σταδιακή άρση της δυνατότητας πώλησης τσιγάρων παντού σε βάθος 30 ετών, όπως και την ελεγχόμενη κυκλοφορία προϊόντων καπνού.
Την αποθάρρυνση ενασχόλησης με τα κοινά και την συμβουλευτική δυνατότητα, ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται σε κάθε λογής υποκειμενικά ατομικά ή εταιρικά συμφέροντα και διέπονται από υστεροβουλία και κατευθυνόμενες πράξεις.
Και τέλος, οι παράγοντες κάθε επιπέδου και κάθε τόπου, να ενδιαφερθούν με τον πρέποντα ζήλο για όλα τα άλλα μεγάλα-σοβαρότατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και οι επαγγελματίες.
“Το κάπνισμα και η απαγόρευση, είναι σαν η Κόλαση και ο Παράδεισος, να είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά αλλά με αντίληψη διαφορετικής διάταξης”.
Χρήστος Ντούσικος