Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάπνισμα : Κόλαση και Παράδεισος (Θέσεις)

- Advertisement -

Για να τελειώνουμε με τα της απαγόρευσης του καπνίσματος και κάθε είδους πραξικοπηματικών απαγορεύσεων, οι θέσεις του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. αλλά και όλου του κλάδου είναι :
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
– Το δικαίωμα των μη-καπνιστών (θαμώνων, εργαζόμενων & καταστηματαρχών) σε χώρους εστίασης & αναψυχής, όπου ο καπνός δεν επιτρέπεται
– Το δικαίωμα των καπνιστών (θαμώνων, εργαζόμενων & καταστηματαρχών) σε χώρους εστίασης & αναψυχής όπου ο καπνός δεν απαγορεύεται

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ
– Πως δε συζητούμε με όρους αντιπαλότητας ανάμεσα σε καπνιστές και μη, όπως η κυρίαρχη ρητορική υποβάλλει.
– Μιλούμε για ακριβώς το αντίθετο : μιλούμε για συνύπαρξη, δίκαιο, ανεκτικότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ
Υπέρ της ΕΠΙΛΟΓΗΣ : όπου είναι υποχρεωτική ή η προσέλευση πολιτών/θαμώνων να υπάρχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, όπου είναι προαιρετική να μπορούν αυτοί να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ. Αυτό άλλωστε, κάνει κανείς στην καθημερινότητά του : επιλέγει τι θα φάει, τι θα πιει, τι θεατρικό ή κιν/φικό έργο θα δει, σε ποιο μαγαζί θα καθίσει κ.ο.κ.

ΖΗΤΟΥΜΕ
– Να μην υλοποιηθεί η απαγόρευση πλήρως του καπνίσματος σε χώρους, που προαιρετικά και κατ’επιλογήν συγκεντρώνονται οι άνθρωποι
– Το αυτονόητο : ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ.!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ
– Το άρθ.5 / παρ.1 του Συντάγματος : “Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.”
– Το άρθ.5 / παρ.5 του Συντάγματος : “Kαθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.”

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ
– Πως στη Γαλλία, η ολική απαγόρευση καπνίσματος είχε ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου στα καφέ κατά περίπου 40%, κατάσταση, που για την Ελλάδα θα είναι καταστροφική ιδιαίτερα στη δεδομένη οικονομικο-πολιτική συγκυρία.
– Ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «υπέκυψε» μόνο στο θέμα των κέντρων διασκέδασης και των καζίνο δίνοντας 8μηνη παράταση για συμμόρφωση, δηλαδή έναν ακόμα χειμώνα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
– Ότι τα κέντρα εξουσίας και το ανθρώπινο δυναμικό τους είναι αποξενωμένα από την κοινωνία και την αγορά.
-΄Ότι τέτοιες αποφάσεις επιβάλλονται από οικονομικά συμφέροντα, στο συγκεκριμένο θέμα από εταιρείες, και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στα συμφέροντα αυτά σε βάρος των δεκάδων χιλιάδων κέντρων εστίασης και αναψυχής, που είναι σε συντριπτικό βαθμό ΜίκροΜΕ και ΠολύΜΕ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Την κατ’επιλογήν σήμανση των καταστημάτων σε “Καπνιζόντων” και “Μη Καπνιζόντων”.

Την επιμόρφωση από την προσχολική ηλικία κατά του καπνίσματος, αλλά και την δι βίου μάθηση των επιπτώσεων από αυτό.
Την σταδιακή άρση της δυνατότητας πώλησης τσιγάρων παντού σε βάθος 30 ετών, όπως και την ελεγχόμενη κυκλοφορία προϊόντων καπνού.
Την αποθάρρυνση ενασχόλησης με τα κοινά και την συμβουλευτική δυνατότητα, ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται σε κάθε λογής υποκειμενικά ατομικά ή εταιρικά συμφέροντα και διέπονται από υστεροβουλία και κατευθυνόμενες πράξεις.
Και τέλος, οι παράγοντες κάθε επιπέδου και κάθε τόπου, να ενδιαφερθούν με τον πρέποντα ζήλο για όλα τα άλλα μεγάλα-σοβαρότατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και οι επαγγελματίες.
“Το κάπνισμα και η απαγόρευση, είναι σαν η Κόλαση και ο Παράδεισος, να είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά αλλά με αντίληψη διαφορετικής διάταξης”.
Χρήστος Ντούσικος
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΕΝΩ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΦΙΛΤΡΑΡΑΝ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΜΟΥ 500 ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙΤΕ.

  2. παιδια εχω καφετερια εχουν δικιο οι αντικαπνιστες εγω το παιδι μου δεν το εχω φερει ποτε στο μαγαζι γιατι ξερω τι γινεται,η αρχη ειναι δυσκολη θα το συνηθησουμε.

  3. είμαι απο την Ποσειδωνία 48 χρόνων έχω καρκίνο του λάρυγκα κάπνιζα απο τα 17 μου 2 πακετα μεχρι πριν 2.5 χρονια , έκανε επεμβαση δεν αναπνεω κανονικα έχω τραχειοστομια(ΑΝΑΠΝΕΩ ΑΠΟ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ) και εχω παλμικο μηχανημα μπαταριας για να μιλώ.Η ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΟΙΚΕΙ καλό σας βράδυ.

  4. Δεν μπορεί να υπαρξει συνύπαρξη.
    Βασικά δεν υπάρχει σεβασμός.Και το βλέπουμε ότι συμβαίνει στις καφετέριες συμβαίνει και στα γήπεδα. Μπορεί ο άλλος να αθλήται και ο άλλος να καπνίζει την πουράκλα του και να απολαμβάνει το θέαμα του αθλητή? Και βέβαια είναι προσβλητικό.Εκεί δεν πειράζει όμως.Δεν θα χάσουν εισητήρια οι ομάδες? Εκεί δεν θα χάσουν κάποιοι.Αλλά πάνω απο όλα τα λεφτά.!!
    Α τώρα έχω δίκιο??
    Ετσι είναι και στο θέμα της καφετέριας και νυχτερινά κέντρα.
    Ποιος δεν εχει δεί γονείς να μεταφερουν μαζί τους σε νυχτερινά κέντρα τα παιδιά τους και να κοιμούνται στις καρέκλες? Ποιος δεν εχει δει γονεις να εχουν μαζί τους τα παιδιά τους για καφέ..με το καρότσι νεογέννητα.. Και ποιος δεν εχει πεί…Κρίμα τα παιδιά..μέσα στο τσιγάρο!!!
    Αλλά αυτά είναι παιδιά ενώ εμείς είμαστε μεγάλοι και δυνατοί.
    Ωπα ρε άντρες!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog