Με τη φράση «υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι» απάντησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ερώτηση για τις σχέσεις της εκκλησίας με την κυβέρνηση, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
Αναφορικά με τον διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία, τονίζει ότι σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση ενώ προσθέτει: «Αν δεν μας θέλουν να μας το πουν, αλλά να επιστρέψουν την περιουσία μας».

Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας κατέλαβε μεγάλο μέρος της συνέντευξης, με τον κ. Iερώνυμο να υποστηρίζει πως η εκκλησία βοήθησε στο παρελθόν την ελληνική οικονομία αλλά ποτέ δεν έμαθε κανείς που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από όλες τις μητροπόλεις της χώρας. Μάλιστα αποκάλυψε ότι «όταν ζητήσαμε να μάθουμε τι έγιναν οι δωρεές, μας απάντησαν ότι κάηκαν τα αρχεία του υπουργείου οικονομικών», ενώ ξεκαθάρισε ότι η εκκλησιαστική περιουσία ίσως είναι πολύ μικρότερη από τα μεγέθη που κατά καιρούς έχουν περιγραφεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις του προκαθήμενου της Ελλαδικής εκκλησίας για τους μετανάστες αλλά και τη δημιουργία χώρου λατρείας των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας. Σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Ούτε εγώ βοήθησα για να έρθουν εδώ, ούτε εγώ θα τους διώξω».