Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To πλούσιο πρωινό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους;

- Advertisement -

Μπορεί το πρωινό να θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει το πρωί να τρώτε ό, τι βρείτε μπροστά σας. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το πλούσιο πρωινό μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων.

 Η μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου έδειξε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν το ίδιο γεύμα και δείπνο, ανεξάρτητα από το τι έτρωγαν για πρωινό, σύμφωνα με το BBC.

«Το κύριο πόρισμα της μελέτης είναι ότι το πλούσιο πρωινό οδήγησε σε συνολική αύξηση κατά περίπου 400 θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας», δηλώνει η διαιτολόγος Frances Largeman-Roth.

«Η μόνη διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν η παράλειψη του μεσημεριανού σνακ όταν κάποιος έτρωγε ένα πραγματικά μεγάλο πρωινό. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις επιπλέον θερμίδες που είχαν ήδη προσλάβει. Αυτές οι 400 επιπλέον θερμίδες την ημέρα μπορούν να οδηγήσουν στην πρόσληψη ακόμη και 10 ή 15 κιλών κατά τη διάρκεια ενός έτους!»

Θα ήταν καλό, λοιπόν, να παραλείπουμε το πρωινό;

Η  Largeman-Roth ακούει αυτό το ερώτημα συχνά, ειδικά “από άτομα που δεν είναι πρωινοί τύποι’’.

Τι απαντάει;
«Θα πρέπει να παίρνετε πρωινό γιατί αυτό είναι μερικές φορές η μόνη ευκαιρία ξεκινώντας την ημέρα σας να φάτε φρούτα, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως σας προσφέρουν την αίσθηση της πληρότητας και βελτιώνουν την πέψη. Αν δε θέλετε να φάτε πολύ, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα. Ένα καλό πρωινό σας βοηθάει να έχετε διαύγεια και αυτοσυγκέντρωση, αφού κρατάει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Για όλους αυτούς τους λόγους το πρωινό είναι πολύ σημαντικό.»

“Αυτό που είναι ξεκάθαρο
“, προσθέτει η Largeman-Roth, “είναι ότι θα πρέπει να τρώτε πρωινό, αλλά αν νομίζετε ότι προσλαμβάνοντας από το πρωινό σας 800-1000 θερμίδες πάνω από τη συνήθη διατροφή σας αυτό θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, τότε κάνετε λάθος”.

Και αυτό παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα από τα τρόφιμα που περιλαμβάνει ένα συνηθισμένο πρωινό, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό σας μέχρι και κατά 25 %. Έχουμε την τάση να επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά όταν τα καταναλώνουμε νωρίς το πρωί, επειδή κινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας κι έχουμε την ευκαιρία να κάψουμε αυτές τις θερμίδες.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία”, επισημαίνει η Largeman-Roth, ότι “η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού είναι ευεργετική:

• Τα δημητριακά ολικής αλέσεως σας ‘’γεμίζουν’’ και βελτιώνουν την πέψη
• Είναι η πιο εύκολη ώρα της ημέρας για να ‘’χωρέσουν’’ στη διατροφή σας οι συνιστώμενες μερίδες γαλακτοκομικών και φρούτων
• Σας βοηθάει να έχετε καθαρό μυαλό και ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης όλη την ημέρα
• ‘’Κόβει’’ την όρεξη για απαγορευμένα σνακ αργότερα”

Το κατάλληλο πρωινό

Μια πολύ καλή επιλογή είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Θα πρέπει να σας προσφέρουν 300-500 θερμίδες, ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είστε. Αν σας αρέσουν περισσότερο τα αλμυρά, θα μπορούσατε να φάτε αυγά με λίγο ψωμί και τυρί, για να πάρετε τους απαραίτητους υδατάνθρακες.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές και θερμιδικές ανάγκες. Το πρωινό σας θα πρέπει κατά κανόνα να καλύπτει μεταξύ του 20 και 25 % της συνολικής καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης.

Σύμφωνα με την έρευνα όταν καταναλώνετε ένα πλούσιο πρωινό, θα  πρέπει να το αντισταθμίσετε με την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων το υπόλοιπο της ημέρας. Το κλειδί εδώ είναι να εστιάσετε στο τι τρώτε: θέλετε κάτι που θα σας γεμίσει χωρίς να σας ‘’κοστίσει’’ πάρα πολλές θερμίδες.
*cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog