Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Συνταγή της Ημέρας : minestrone: μεγάλη, νόστιμη, χορταστική

- Advertisement -

Μinestrone σημαίνει κυριολεκτικά η μεγάλη σούπα/minestra (η ιταλική κατάληξη -one/a/o αυξάνει γενικώς το μέγεθος της έννοιας της λέξης, στην οποία προστίθεται). Μια μεγάλη σούπα λοιπόν, πηχτούτσικη και χορταστική από πολλά και διάφορα λαχανικά εποχής, με ή χωρίς όσπρια, με ή χωρίς pasta (την μικρή-μικρή) ή ρύζι, ακόμη και με ή χωρίς κομματάκια κρέας. Γενικά, μάλλον έχετε μεγάλη ελευθερία να κάνετε την …μεγάλη σούπα, όσο μεγάλη σε υλικά θέλετε. Άλλωστε δεν υπάρχει ένα είδος minestrone ούτε καν μια βασική συνταγή. Η γενική ιδέα θέλει ποικιλία λαχανικών και το μόνο σημείο προσοχής είναι ότι όλα τα υλικά πρέπει να είναι το ίδιο μαγειρεμένα. Μπορείτε επομένως να βάλετε μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι κλπ. ή να αντικαταστήσετε τα φασόλια με ρεβύθια ή να τα συνδυάσετε κ.ο.κ.

Από τις minestrone που έχω φάει στην Ιταλία, τείνω να προτιμώ τις βόρειες. Σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο καλά τις κρύες μέρες. Η συνταγή που δίνω, είναι αυτή που κάνουμε στο σπίτι και καμιά φορά της προσθέτω στο τελευταίο στάδιο μαγειρέματος λιγότερο από ένα φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι (ditaglini) που βράζει μέσα στη σούπα, συνυπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει. Η προσθήκη pesto στο τέλος είναι χαρακτηριστικό της Genova και προσωπικά μου αρέσει πολύ τόσο για την γεύση όσο και για το χρώμα.

Προετοιμασία: H σούπα μπορεί να γίνει ώρες πριν και να ζεσταθεί ακριβώς πριν το σερβίρισμα. Εκτάκτως μόνον και αν βιάζεστε, μπορείτε μετά το σωτάρισμα του κρεμμυδιού να βάλετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και να την κάνετε μια κι έξω. Γενικά όμως δεν το συνιστώ, γιατί η επιμέρους πρόσθεση των λαχανικών, τους επιτρέπει να βγάλουν τη γεύση τους στον κατάλληλο για το καθένα χρόνο χωρίς να παραμαγειρευτούν.

Yλικά (για 6 άτομα)
2 lt ζωμό λαχανικών ή νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
2 καρότα σε μικρά κυβάκια
1 μπαστουνάκι σέλερι σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 1-1,5εκ.
1 φύλλο δάφνη
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι
1 φλ. αρακά
2-3 κολοκυθάκια σε κομματάκια
2 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 φλ. φασόλια μικρά άσπρα βρασμένα (ή και έτοιμα σε κονσέρβα)
3 κουταλιές pesto (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα
parmigiano τριμμένο
ελαιόλαδο
φύλλα βασιλικού

Ετοιμάζετε τη σούπα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι και το πράσσο. Τα σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα καρότα, το σέλερι, το σκόρδο και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Βάζετε τις πατάτες με τον ίδιο τρόπο για 2-3 ακόμη λεπτά. Ρίχνετε το νερό ή τον ζωμό, τη δάφνη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανεβάζετε τη φωτιά ώστε ν’ αρχίσει να βράζει και μετά την κατεβάζετε σε μέτρια και μαγειρεύετε για 10-12 λεπτά. Ρίχνετε τον αρακά, τα κολοκύθια, τα φασόλια και τις ντομάτες. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5-8 λεπτά, μέχρι όλα τα λαχανικά να είναι έτοιμα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει και ελέγχετε την πυκνότητα. Aν είναι πολύ πηχτή προσθέτετε λίγο ζωμό.

Σημείωση: Aν πρόκειται να την ξαναζεστάνετε, προσθέστε το ζεστό νερό ή τον ζωμό πριν το ζέσταμα.
Σερβίρισμα: 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα, ζεσταίνετε τη σούπα σιγά-σιγά, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το pesto, αν χρησιμοπoιείτε. Την βάζετε σε μπολ ή βαθιά πιάτα, ρίχνετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και γαρνίρετε με 1-2 φυλλαράκια βασιλικού. Σερβίρερετε το parmiggiano χωριστά.

padespani.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ενα ανεκτιμητο μυστικο που δεν θα σας το πουν τα βιβλια με συνταγες μαγειρικης, ειναι οτι για την απολυτη και αδιαμφισβητητη επιτυχια αυτης της σουπας πρεπει να βρασετε μαζι με τα υπολοιπα υλικα και τις βρωμικες καλτσες της οικογενειας, κυριως του γυιου που κυκλοφορει ολημερις με τ`αθλητικα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog