Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η επέλαση του…Δ’ Ράιχ

- Advertisement -

Με σκληρούς γερμανικούς δημοσιονομικούς κανόνες καθορίζουν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ευρωζώνης την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.
Με μπροστάρηδες τους Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι παρουσίασαν κοινές προτάσεις έρχονται αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση του κόστους εργασία.
 Στο γεύμα που προηγήθηκε Μέρκελ και Σαρκοζί παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και υποχρέωση για νομοθετική κατοχύρωση της υποχρέωσης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η Άγκελα Μέρκελ μάλιστα σε δήλωσή της τόνισε πως «Θέλουμε να θεσπίσουμε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, θέλοντας να καταστεί σαφής η πρόθεσή μας να αναπτυχθούμε μαζί πιο στενά σε πολιτικό επίπεδο, πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός για την καλύτερη λύση μεταξύ των κρατών – μελών».
Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί είπε πως «Έπρεπε να προσθέσουμε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση», ενώ συμπλήρωσε «σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που λάβαμε αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και για την Ελλάδα και για την Ιρλανδία και για την Πορτογαλία. Θέλουμε με τη Γερμανία να προχωρήσουμε σε ένα νέο στάδιο με δομικά μέτρα για καλύτερη ενσωμάτωση της οικονομικής πολιτικής με σκοπό να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας γενικότερα».
Πάντως, μπορεί οι δυο ισχυροί της Ευρώπης να τα έχουν βρει σε όλα μεταξύ τους και να ετοιμάζουν ένα «τσουνάμι», αλλαγών, υπάρχουν όμως χώρες όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Αυστρία που προβάλουν ισχυρές αντιστάσεις τόσο για την κατάργηση αυξήσεων στους μισθούς, όσο και για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να είναι ικανός να στηρίξει αποτελεσματικά χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ελπίζει πως θα καταφέρει μια όσο το δυνατόν ευνοϊκή αποπληρωμή του δανείου των 110 δις, αλλά και η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθήσει στην μείωση του ελληνικού χρέους με την επαναγορά ομολόγων.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου, και θα επικυρωθούν στην επόμενη σύνοδο των 27, στις 25 Μαρτίου.
*newsday.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog