Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περισσότερα χρόνια φυλακής για φοροδιαφυγή

- Advertisement -

Την συμβιβαστική φόρμουλα για να μη ναυαγήσει η ιδέα του αυτοφώρου παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μπροστά στο ενδεχόμενο να γεμίσουν τα κρατητήρια από μικρομεσαίους που δεν πληρώνουν τα χρέη τους στην εφορία…


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβαλε “νερό στο κρασί του” ως προς το θέμα του αυτοφώρου, αλλά πέτυχε ως αντάλλαγμα το διπλασιασμό των ποινών για όσους τελικά καταδικάζονται.

Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, το αυτόφωρο θα εφαρμόζεται αν η σύλληψη της παράβασης  συντελεστεί κατά το πρώτο τρίτο της περιόδου από την τέλεσή του έως την οριστική παραγραφή. Συγκεκριμένα:

  • για μη απόδοση φόρου έως  75.000 ευρώ, που θεωρείται πλημμέλημα και παραγράφεται κανονικά σε 5 χρόνια, θα μπορεί να γίνεται  σύλληψη του υπόχρεου με την  διαδικασία του αυτοφώρου μέσα  σε διάστηµα 20 µηνών από την  τέλεση του αδικήματος.
  • για μη απόδοση φόρου άνω των 75.000 ευρώ, τότε πρόκειται για κακούργημα, παραγράφεται στην 15ετία  και το αυτόφωρο θα κινείται αν η σύλληψη γίνει σε διάστηµα 5 ετών από την παράβαση.

Είτε  με αυτόφωρο, είτε χωρίς, ο παραβάτης θα αντιμετωπίζει βαριές ποινές κάθειρξης. Συγκεκριμένα:

  • Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
  • Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.
  • Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
  • Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ. 
  • Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.

Καθιερώνεται τελικά και ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
*protothema

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog