Σε ανάκληση του πρόξενου της Ελλάδας στην Κορυτσά προέβη το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς όπως ισχυρίζεται ο πρώτος μίλησε για Έλληνες και Βόρεια Ήπειρο.

 Όλα ξεκίνησαν όταν ο Θεόδωρος Οικονόμου- Καμαρινός μίλησε σε μέλη της ελληνικής μειονότητας και όπως είπε χρησιμοποίησε μεταξύ των άλλων φράσεις όπως «την περιοχή αυτή την αποκαλούμε Βόρειο Ήπειρο» αλλά και «οι παππούδες σας ήταν Έλληνες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα λεγόμενά του ο υπουργός Εξωτερικών ενοχλήθηκε από αυτά που είπε στην ομιλία με αποτέλεσμα να ανακληθεί άμεσα.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι τα λόγια του δεν έλεγαν κάτι περισσότερο από αυτά που προβλέπει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (1914) και δεν σκόπευε να παρακινήσει τη μειονότητα στη διεκδίκηση εδαφών.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα δήλωσε πως ο πρόξενος «εκφράζει προσωπικές απόψεις» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου.

Ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ. Ι. Κοραντής. Πιο αναλυτικά ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικό να απαντήσει:

1. Αληθεύουν οι πληροφορίες περί ανάκλησης του Γενικού Προξένου Κορυτσάς;

2. Σε καταφατική περίπτωση, ποια ερμηνεία θεωρεί ότι θα δώσει η αλβανική πλευρά στην κίνηση αυτή; Δεν θα αποτελέσει για τα Τίρανα μία αφορμή αφ ενός θριαμβολογίας και αφ ετέρου αποθράσυνσης στις αλαζονικά εθνικιστικές απόψεις τους;

3. Τί συμπεράσματα θα πρέπει να αποκομίσει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, όσον αφορά την στάση της Μητέρας – Πατρίδας έναντι αυτού;
*cosmo.gr