Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τον ανακάλεσαν από πρόξενο επειδή μίλησε για Βόρεια Ήπειρο

- Advertisement -

Σε ανάκληση του πρόξενου της Ελλάδας στην Κορυτσά προέβη το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς όπως ισχυρίζεται ο πρώτος μίλησε για Έλληνες και Βόρεια Ήπειρο.

 Όλα ξεκίνησαν όταν ο Θεόδωρος Οικονόμου- Καμαρινός μίλησε σε μέλη της ελληνικής μειονότητας και όπως είπε χρησιμοποίησε μεταξύ των άλλων φράσεις όπως «την περιοχή αυτή την αποκαλούμε Βόρειο Ήπειρο» αλλά και «οι παππούδες σας ήταν Έλληνες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα λεγόμενά του ο υπουργός Εξωτερικών ενοχλήθηκε από αυτά που είπε στην ομιλία με αποτέλεσμα να ανακληθεί άμεσα.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι τα λόγια του δεν έλεγαν κάτι περισσότερο από αυτά που προβλέπει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (1914) και δεν σκόπευε να παρακινήσει τη μειονότητα στη διεκδίκηση εδαφών.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα δήλωσε πως ο πρόξενος «εκφράζει προσωπικές απόψεις» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου.

Ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ. Ι. Κοραντής. Πιο αναλυτικά ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικό να απαντήσει:

1. Αληθεύουν οι πληροφορίες περί ανάκλησης του Γενικού Προξένου Κορυτσάς;

2. Σε καταφατική περίπτωση, ποια ερμηνεία θεωρεί ότι θα δώσει η αλβανική πλευρά στην κίνηση αυτή; Δεν θα αποτελέσει για τα Τίρανα μία αφορμή αφ ενός θριαμβολογίας και αφ ετέρου αποθράσυνσης στις αλαζονικά εθνικιστικές απόψεις τους;

3. Τί συμπεράσματα θα πρέπει να αποκομίσει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, όσον αφορά την στάση της Μητέρας – Πατρίδας έναντι αυτού;
*cosmo.gr

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρατσισμός
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    Ο ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα (εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ.) προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (από την αγγλική race = φυλή), – λεγόμενος "ρασιαλισμός", ή εκ της ιταλικής "ράτσα" (razza) ο φυλετικός ρατσισμός.
    Οι ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Έτσι, με την θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.
    Παλαιότερα συγγραφείς και κοινωνιολόγοι αντί του σύγχρονου όρου χρησιμοποιούσαν, ιδιαίτερα στις αγγλόφωνες χώρες, τον όρο ρασιαλισμός (racialism), που όλοι όμως συμφωνούν ότι πρόκειται για όρο δόγματος φυλετικής υπεροχής. Ο νεότερος όμως όρος (εκ της ιταλικής) επικράτησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερο για λόγους προπαγάνδας. Συγκεκριμένα η Ρ. Μπένεντικτ (R. Benedict) ορίζει τον ρατσισμό ως:"…το δόγμα όπου μία εθνική ομάδα (ethnic group) έχει καταδικαστεί από τη Φύση σε κληρονομική κατωτερότητα (hereditary interiority) ενώ μια άλλη σε κληρονομική ανωτερότητα (hereditary superiority)"*¹.
    Γενικά ο ρατσισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από τη φυλετική προκατάληψη (race prejudice).Η τυπική θεωρία του σε σύγχρονες αναζητήσεις και σχετικές έρευνες, έχει τις ρίζες της στο πολυθρύλητο έργο του Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινώ (Joseph Arthur De Gobineau): "Essai sur l' inegalite des races humaines" (Δοκίμιο επί της ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών), που δημοσιεύτηκε το 1853 και κυριολεκτικά αποτέλεσε την θεωρητική κάλυψη και "ευλογία" των αποικιοκρατών. Ο πλέον εξέχων σύγχρονος υποστηρικτής του δόγματος αυτού κατά τον 20ο αιώνα θεωρείται ο Βρετανός δημοσιολόγος (πολιτογραφήθηκε Γερμανός το 1916), Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν (Houston Stewart Chamberlain).
    Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι, οι ρατσιστές υποστηρίζουν την διαφορετικότητα των φυλών. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους "λευκούς" ανθρώπους ανώτερους από τους "μαύρους". Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.
    Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ρατσισμού αποτελούν οι πεποιθήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος πίστευε ότι η ξανθή Άρεια φυλή (άνθρωποι που κατάγονται από τη φυλή των Αρείων) έχει δικαίωμα να κυριαρχεί στον πλανήτη, εις βάρος όλων των άλλων.
    Παραδείγματα ατόμων κατά του ρατσισμού είναι ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που έκαναν αγώνα κατά του ρατσισμού χωρίς την χρήση βίας.
    Τέτοιες πεποιθήσεις έχουν αποδειχτεί λανθασμένες από επιστημονική και ανθρωπολογική έρευνα, η οποία αποδεικνύει πώς όλοι οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο πρόγονο, με αποτέλεσμα να έχουν τις ίδιες νοητικές και φυσιολογικές ικανότητες.

    ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΜANDELLA KAI O MARTIN LOUTHER KING ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑ.Ο.Σ. (ο τόνος στο Α,να μην ξεχνιόμαστε,Λάος προφέρεται ,αγαπητά εθνικιστάκια) Ι. ΚΟΡΑΝΤΗΣ..λίαν συντόμως θα επανέλθουμε στο διαδικτυακό μας ταξιδάκι…

  2. τσίμπησε το μελανούρι, ΧΑ -ΧΑ-ΧΑ, είναι η ώρα να ψάξεις για ψυχαναλυτή, εκεί στην κουμουνδούρου έχουν πολλούς για ψυχολογική στήριξη στους τροφίμους τους.

  3. απάντηση ;;; κανένα επιχείρημα,ξανθέ επιβήτορα ;;;εκτός της επί προσωπικού προσβολής,έχεις κάτι να πείς,γιατί σε παρακολουθούν κι άλλοι ;;;

  4. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.
    ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΕ ΤΟΝ ΠΟΠΟ ΣΑΣ ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ ΜΩΡΕ? ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog