Ανατρέπονται τα δεδομένα στο θέμα του ιταλικού πλοίου που “παρενοχλήθηκε” από τουρκική φρεγάτα στο Καστελόριζο, καθώς όπως αποκάλυψε την Τρίτη (29/3) από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, τελικά το Explora ήταν αυτό που επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές για να πάρει άδεια για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το πλοίο Explora, εμποδίστηκε προ ημερών, ενώ έπλεε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελόριζο, από Τουρκικό πλοίο με τον ισχυρισμό ότι ήταν σε τουρκικά ύδατα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ιταλικό πλοίο που είχε σκοπό να κάνει έρευνες για να ποντίσει υποβρύχια καλώδια μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ και ζήτησε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές για περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική ΑΟΖ.

Στις 12 Μαρτίου το ιταλικό πλοίο εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες και κατόπιν αυτού έστειλε e-mail στην ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο των Εξωτερικών, πέρα από τη φρεγάτα “Θεμιστοκλής” που έστειλε στην περιοχή, με διάβημά του προς το Ιταλικό ζητούσε να μη απευθυνθεί στην τουρκική για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα.

Κατά τον πλου επιστροφής του ιταλικού πλοίου, η τουρκική πλευρά εξέδωσε και δικό της σήμα που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.

Απεδείχθη εκ των υστέρων, ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κατόπιν αυτού οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.
*cosmo.gr