Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Γιατί οι Βρετανοί οδηγούν στην άλλη πλευρά του δρόμου;

- Advertisement -

Νομίζετε πως αυτή η αναποδιά είναι δική τους ευρεσιτεχνία; Κάνετε λάθος.

Όχι μόνο οι Άγγλοι αλλά και σε όλες τις βρετανικές αποικίες οδηγούν στην πλευρά του δρόμου που οι υπόλοιποι θεωρούμε ανάποδη. Και ούτε καν εκείνοι, εδώ που τα λέμε, δεν τη θεωρούν κανονική αφού ταξιδεύοντας διαπιστώνουν πως η αριστερή πλευρά δεν είναι η συνηθέστερη για να κινούνται τα αυτοκίνητα (ή οι πεζοί, για να είμαστε σαφέστεροι).

Γιατί την επέλεξαν όμως;

Στα Ρωμαϊκά χρόνια αλλά και αργότερα, στο Μεσαίωνα, οι άνθρωποι προτιμούσαν να περπατάνε ή να οδηγούν τα άλογα και τα κάρα/ άρματά τους στην αριστερή πλευρά του δρόμου ώστε να βρίσκονται σε επιφυλακή για ό,τι συνέβαινε στο πλάι τους και όποιον περνούσε δίπλα τους (και συχνά ελλόχευε κινδύνους) μια που το σπαθί τους ήταν τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά της ζώνης τους.

Και, για να μη νομίζετε, δεν είναι πως δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν αυτή την ιδιοτροπία τους. Αλλά όποτε τους κατέβηκε η ιδέα συνειδητοποίησαν πως μια τόσο μεγάλη αλλαγή θα τους κόστιζε πολύ ακριβά και, έτσι, άφησαν τα πράγματα στην (ανάποδη) θέση τους. Απλώς γέμισαν τους δρόμους με μπογιές που γράφουν «look right» (που κόστισαν πιο φτηνά) για να μη σκοτώνονται οι ανέμελοι τουρίστες/ επισκέπτες.

http://www.queen.gr/

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog