Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυτομόλησε στη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης

- Advertisement -

Ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα που εκπροσωπούσε το καθεστώς στις σχέσεις του με την διεθνή κοινότητα, εγκατέλειψε τον  αρχηγό του, την κυβέρνηση και τη χώρα του και κατέφυγε τη νύχτα στη Βρετανία.

Ο Κούσα είχα αναχωρήσει προχθές τη νύχτα από τη χώρα του με αυτοκίνητο και προορισμό την Τυνησία. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής είχε επιβεβαιώσει την άφιξη του Λίβυου αξιωματούχου και έκανε λόγο για ιδιωτική επίσκεψη χωρίς ν’ αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

Αργά χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνο και κατευθυνόταν στο Λονδίνο. Το γεγονός πυροδότησε φήμες για αυτομόλησή του στη Βρετανία.

Αμέσως, εκπρόσωπος της καθεστωτικής κυβέρνησης της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις φήμες, έσπευσε να δηλώσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διπλωματική αποστολή.
Ζητά καταφύγιο
Η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που έγινε λίγη ώρα αργότερα δεν άφηνε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Μούσα Κούσα έφτασε στο αεροδρόμιο Φάρνμπορο προερχόμενος από την Τυνησία. Ταξίδεψε με δική του θέληση. Μας είπε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο Μούσα ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Καντάφι και ο ρόλος του ήταν να εκπροσωπεί το καθεστώς του στο εξωτερικό, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θέλει πλέον να κάνει.
Νωρίτερα, ο Νόμαν Μπένοτμαν, αναλυτής της βρετανικής «δεξαμενής σκέψης» (think tank) Quilliam είχε δηλώσει ότι ο Μούσα «αυτομόλησε. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενος. Δεν υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιθέσεις σε αμάχους. Αναζητά καταφύγιο στην Βρετανία και ελπίζει ότι θα του συμπεριφερθούν καλά».
*tanea

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog