Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Τατούλη – ΠΑΣΟΚ;

- Advertisement -

Ευρεία κομματική σύσκεψη στην Τρίπολη για τους πρώτους μήνες της ηγεσίας Τατούλη – Ο περιφερειάρχης απαίτησε και πέτυχε την εκπαραθύρωση του Νίκου Πιέρρου από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας- Ανέτρεψε και τον σχεδιασμό Δέδε για το Λυσίππειο, παραχωρώντας το κτίριο για έδρα του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Παπαφωτίου.

Στην πιο κρίσιμη φάση φαίνεται πως βαίνουν οι σχέσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που τον ανέδειξε στην εξουσία της περιφέρειας. Η ηγεμονική συμπεριφορά του και οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις, η άρνησή του να εκχωρήσει αρμοδιότητες και δικαίωμα υπογραφής στους εκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες, αλλά και μία σειρά συνεχιζόμενων, έντονων, προσωπικών αντιπαραθέσεων με στελέχη του ΠΑΣΟΚ (τελευταίο παράδειγμα η κόντρα του με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά) έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό πολλά προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται από ολοένα και περισσότερες πλευρές.

Την περασμένη Τετάρτη έγινε στην Τρίπολη μεγάλη κομματική σύσκεψη υπό τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και με την συμμετοχή του γραμματέα της Αποκεντρωμένη Διοίκησης (άλλως τε υπερπεριφερειάρχη) Τάσο Αποστολόπουλο, τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας, τους «πράσινους» (εκλεγμένους) αντιπεριφερειάρχες, τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών ΠΑΣΟΚ και τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του κυβερνητικού κόμματος.

Στην ατζέντα της σύσκεψης ήταν σημαντικά ζητήματα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως οι συμμαχίες που θα χρειαστεί να συναφθούν προκειμένου να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις αναμετρήσεις για την δημιουργία των νέων οργάνων που θα αντικαταστήσουν τις ΤΕΔΚ (μία νέα για όλη την Περιφέρεια) και την ΕΝΑΕ (μία νέα για όλες τις περιφέρεις). Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Καλλικράτη, αλλά το κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η διαχείριση των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τον Πέτρο Τατούλη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως δεν κλήθηκαν να δώσουν το παρών οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Πουλάς και Νικολάκου, καίτοι είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούνται «παιδιά του Τατούλη».

Φαίνεται, όμως, πως ο Πέτρος Τατούλης έχει αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί και στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (ΠΕΚ), στην υπόκωφη διαμάχη του με τον Γιώργο Δέδε. Έτσι, ο περιφερειάρχης απαίτησε από τον Γ. Δέδε -και τελικά πέτυχε- την απομάκρυνση του στενού συνεργάτη του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Πιέρρου, από την έδρα της αντιπεριφέρειας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στον Πιέρρο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις, προτάθηκε να τοποθετηθεί στο Δ.Σ. του ΚΕΚ Κορινθίας -κάτι, όμως, που εκείνος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί. Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες ο Ν. Πιέρρος, ο άνθρωπος που συντόνιζε τις δραστηριότητες του αντιπεριφερειάρχη, είναι παρελθόν, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό κενό στην οργάνωση και κυρίως στην επικοινωνία του αντιπεριφερειάρχη με την τοπική κοινωνία.

Αυτό ακριβώς πρέπει να ήταν και ό,τι ενόχλησε τον Πέτρο Τατούλη, αλλά και τους τοπικούς δορυφόρους του. Χάρη στις οργανωτικές και επικοινωνιακές ικανότητες του Πιέρρου, ο Γ. Δέδες είχε καταφέρει να ισχυροποιήσει την εικόνα του σε μεγάλο βαθμό -τέτοιον που ενόχλησε την Τρίπολη. Μάλιστα, η υπόθεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πολίτη, έρχεται από πολλούς μήνες πριν -σχεδόν από την προεκλογική περίοδο. Τότε ο επικεφαλής του συνδυασμού είχε απαιτήσει την στελέχωση του γραφείου του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη με πρόσωπα τα οποία ήταν φιλικά προσκείμενα στον ίδιο, γεγονός που όμως δεν επέτυχε. Φρονίμως ποιών, αφού τότε είχε ανάγκη την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δεν επέμεινε.

Μετά τις εκλογές, όμως και στην πραγματικότητα από την αρχή της θητείας του ζητούσε επιτακτικά την απομάκρυνση του Πιέρου από την έδρα της ΠΕΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό τέθηκε από τον Πέτρο Τατούλη και κατά την τελευταία συνεδρίαση της περιφερειακής ομάδας της «Νέας Πελοποννήσου», ενώ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες υπήρξε και σκληρό δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα -φιλικά προσκείμενη στον Π. Τατούλη- όπου χωρίς να τον ονοματίζει, καταφερόταν κατά του Ν. Πιέρρου και κατ’ ουσίαν προετοίμαζε το έδαφος για την απομάκρυνσή του.

Εκτός αυτού ο Πέτρος Τατούλης ανέτρεψε και τον σχεδιασμό του Γιώργου Δέδε για το Λυσίππειο. Όπως είναι γνωστό για το συγκεκριμένο κέντρο υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από την οκταετία Ταγαρά, στην διάρκεια της οποίας διακίνησε μυθικά ποσά για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Γιώργος Δέδες είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει τον χώρο μεταφέροντας εκεί υπηρεσίες της ΠΕΚ και καταργώντας τον ως οργανισμό. Τελικά, με απόφαση του ίδιου του Π. Τατούλη το Λυσίππειο έγινε έδρα των θεματικών περιφερειαρχών (στην πραγματικότητα του μοναδικού θεματικού αντιπεριφερειάρχη από την Κορινθία Απόστολου Παπαφωτίου), ενώ ο δεύτερος όροφος θα παραμείνει αίθουσα εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Όλα αυτά χωρίς να ενημερωθεί σχετικά ο Γ. Δέδες.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό ο περιφερειάρχης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κορινθία, την οποία είναι πασιφανές ότι υπολογίζει περισσότερο από κάθε άλλη Περιφερειακή Ενότητα λόγω της παρουσίας του Γιώργου Δέδε, τις φιλοδοξίες του οποίου φοβάται ιδιαίτερα, αλλά και των Νίκου Πετρόπουλου και Πάνου Μπεγλίτη. Είναι, όμως, εξ ίσου προφανές ότι ο αντιπεριφερειάρχης κρατά εξισορροπητική στάση και αποφεύγει την σύγκρουση με τον Τατούλη, ανεχόμενος τις δύο παραπάνω δραστηριότητες οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον του.

Αυτό που αναρωτιούνται ωστόσο όλοι είναι τι έχει στο μυαλό του ο Τατούλης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Ο επικεφαλής του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος κέρδισε τις εκλογές χάρη στο ΠΑΣΟΚ -και είναι δεδομένο πως, χωρίς την στήριξή του, δεν έχει καμία τύχη να πετύχει την ανανέωση της θητείας του το 2013. Η σταθερή και αδιάλειπτη αντιπαράθεσή του με τα τοπικά στελέχη μοιάζουν με πολιτικό, αυτοκτονικό σύνδρομο. Είναι, όμως, έτσι; Ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή;

Γιώργος Γουγάς
Πολίτης της Κορινθίας

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τατουλη δεν θελατε ? Καλα να παθετε οσοι τον ψηφισατε. Φυσικα δεν περιμενε κανεις τιποτα καλο απο αυτον, αλλα και τοσο γρηγορα να στραφει εναντιον αυτων που τον στηριξαν, ειναι τουλαχιστον αγενεια και προκληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog