Την πρότασή του για το ζήτημα των παράνομων μεταναστών επανέλαβε ο κ. Σαββόπουλος, που προτείνει να οδηγηθούν οι παράνομοι μετανάστες σε μισο-εγκαταλελειμμένα νησιά, γιατί όχι και μισο-εγκαταλελειμμένα χωριά, να καλλιεργήσουν τη γη και να ζήσουν εκεί με τη βοήθεια της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ. “Γιατί εμείς από μόνοι μας πώς να τα βγάλουμε πέρα;”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Ο κ. Σαββόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή για τη βία που μεταδόθηκε από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, πως, για να αντιμετωπιστεί η βία, θα πρέπει να “καθαρίσει” η Αθήνα από τοξικομανείς και μετανάστες, ενώ πρότεινε να κηρυχθεί η πρωτεύουσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να μεταφερθούν μετανάστες και τοξικομανείς σε αραιοκατοικημένα νησιά, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Σε συνέντευξή του στο “Βήμα” (22/05), ο κ. Σαββόπουλος δεν αποδέχεται το χαρακτηρισμό της πρότασής του, ως ρατσιστικής, τονίζοντας πως “τώρα είναι που ζουν ως εξόριστοι οι παράνομοι μετανάστες. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μοιάζει πια με ξερονήσι. Ο κόσμος φεύγει γιατί δεν ξέρει πια τι του ξημερώνει και το δυστυχισμένο πλήθος των μεταναστών είναι στοιβαγμένο εκεί σε ένα κατ΄ ουσίαν γκέτο”.

“Πότε μίλησα για εξορία;”

“Πότε είπα εγώ για ξερονήσια; Πότε μίλησα για εξορία; Αυτοί οι άνθρωποι τώρα είναι εξόριστοι. Αυτές οι διαστρεβλώσεις των λεγομένων μου και οι ανοίκειες ταυτίσεις είναι μια καινούργια μορφή λογοκρισίας, πολύ πιο εφιαλτική από αυτής που έζησα στο παρελθόν, γιατί στοχοποιεί ανθρώπους”, αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις από τη δική του. “Θα μ’ ενδιέφερε πολύ να τις ακούσω”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυτή η λογοκρισία, κατά τον ίδιο, προκύπτει, “από τον φόβο και πανικό αρκετών συνανθρώπων μας, που όμως δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις τους, θα προτιμούσαν να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Αλλά αυτό είναι αδύνατον.

Ώσπου να δεήσει η Ευρώπη να σχεδιάσει κοινή πολιτική για τους μετανάστες, εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Η Αθήνα πεθαίνει, δεν το καταλαβαίνουμε; Το ιστορικό κέντρο της είναι κρανίου τόπος. Και αυτό το κέντρο δεν είναι μόνο δικό μας, ανήκει σε όλη την Ευρώπη.

Εδώ γεννήθηκαν η Δημοκρατία, η φιλοσοφία, το θέατρο και η ίδια η Ευρώπη. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και εδώ χρειάζεται κοινός νους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φτιάξει περιφραγμένα στρατόπεδα για τους μετανάστες, είναι καλύτερο αυτό; Γιατί να μην πάνε σε μισοεγκαταλειμμένα νησιά και χωριά;”.

“Γιατί να μην τους δεχθούν;”

Ανθρωποι δεν είναι και οι μετανάστες; Γιατί να μην τους δεχθούν; Δεν είπα άλλωστε να πάνε όλοι σε ένα σημείο, ας διασπαρούν. Θα καλλιεργούν τη γη, θα συντηρούν σπίτια. Στο γκέτο της Αθήνας που είναι τώρα αυτοί οι δυστυχισμένοι αποκτούν συμπεριφορά ποντικών. Αλλά αν τους δοθεί η δυνατότητα να καλλιεργήσουν ένα αμπέλι, ένα χωράφι”, υπογραμμίζει, τονίζοντας πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι παθογενείς, αλλά εφιαλτικά στριμωγμένοι.

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση του Μπάρι στην Ιταλία, όπου οι επιχειρήσεις καθαρισμού συνοικιών, μετέφεραν το πρόβλημα σε άλλα σημεία, ο κ. Σαββόπουλος υπογραμμίζει, πως “μπορεί πάλι να έχουμε εγκληματικότητα, παρ΄ όλες τις μετακομίσεις. Αλλά, ασφαλώς, λιγότερη και κυρίως ελέγξιμη. Διότι η εδώ συνθήκη της ποντικοπαγίδας, του γκέτο δηλαδή, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του εγκλήματος”.

“Τι να σου κάνει κι ο καλλιτέχνης!”

Όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων, προβλέπει χώρους εκδηλώσεων για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, απαντά:

Καταλαβαίνω,αλλά τι να σου κάνει και ο καλλιτέχνης; Προχθές μαχαίρωσαν έναν συνεργάτη μου στη Σοφοκλέους. Εχουν μπουκάρει σπίτι μας τρεις φορές- την τελευταία μέρα μεσημέρι,ενώ ήμασταν μέσα.Βάλαμε τις φωνές και ευτυχώς έτρεξε η φρουρά της τρόικας που είναι απέναντι και γλιτώσαμε.

Τι να σου κάνουν εδώ τα τραγούδια…Καλό είναι βέβαια να το κοιτάξουμε,να παίξουμε λίγη μουσική στο κέντρο,όπως το κάναμε τα Χριστούγεννα του 2009 στο μετρό.Αλλά αυτό δεν είναι ασφαλώς τόσο επείγον.Το πρώτο στην ιεραρχία των προβλημάτων μας είναι ο τρόμος των πολιτών και η ανασφάλεια που αισθάνονται.Αυτό το πρόβλημα είναι χειρότερο και από την οικονομική κρίση και από την αβεβαιότητα”.

“Τους νόμιμους μετανάστες δεν πρέπει να τους πειράξει κανείς”

Αναφερόμενος  στην περίπτωση των 300 μεταναστών του Μεγάρου Υπατία, ο κ. Σαββόπουλος δηλώνει πως “είχαν ένα βάσιμο αίτημα. Ας ξεσηκωθεί επιτέλους η γραφειοκρατία, να απαντήσει στις αιτήσεις ασύλου. Τους νόμιμους μετανάστες και αυτούς που δικαιούνται άσυλο δεν πρέπει να τους πειράξει κανείς. Οσους από αυτούς μάλιστα παίζουν μουσική στους δρόμους δεν πρέπει να τους κυνηγάει η Αστυνομία.

Θα ήταν καλό ο δήμος να κόψει μια μικρή επιδότηση στα καλύτερα από αυτά τα συγκροτήματα γιατί είδατε τι εγκάρδιοι άνθρωποι που είναι; Τι θαυμάσιοι επαγγελματίες; Μόνο χαρά μάς δίνουν”.
*cosmo.gr