Το περιττό βάρος ως γνωστόν προκαλεί προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα όμως με νέα ευρήματα αμερικανών ειδικών τα παραπανίσια κιλά συρρικνώνουν τον εγκέφαλο!

 Η τρομακτική διαπίστωση έρχεται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, οι οποίοι μελέτησαν τα αποτελέσματα της απεικόνισης του εγκεφάλου 100 υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων ηλικίας άνω των 70 ετών.
Είδαν λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος των ατόμων αυτών ήταν κατά 4%-8% μικρότερος, συγκριτικά με εκείνον ατόμων υγιούς βάρους.
«Αυτό συμβαίνει γιατί το αίμα δεν μπορεί να φτάσει πολύ εύκολα στον εγκέφαλο» εξηγεί ο καθηγητής νευρολογίας Πολ Τόμσον. «Όταν φτάσει φέρει πλέον πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθαίνουν».
Κάτι τέτοιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οδηγεί στην πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.
Εγκεφαλική γήρανση με το …κιλό
Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος των υπέρβαρων ατόμων έμοιαζε κατά μέσο όρο 8 χρόνια γηραιότερος από εκείνον υγιών ατόμων.
«Βασίζουμε το συμπέρασμα αυτό στο γεγονός ότι ετησίως ο ανθρώπινος εγκέφαλος χάνει περίπου το 0.5% της αρχικής του μάζας» επισημαίνει ο καθηγητής.
«Τα υπέρβαρα άτομα είχαν ήδη χάσει 4% περισσότερη εγκεφαλική μάζα από εκείνη που θα έχανε ένα άτομο φυσιολογικού βάρους – ήταν δηλαδή σαν να ήταν ηλικιακά οκτώ χρόνια μεγαλύτεροι» προσθέτει.
Για τους παχύσαρκους εθελοντές μάλιστα, όπως τονίζει ο ειδικός, τα νέα ήταν πολύ χειρότερα.
«Τα παχύσαρκα άτομα είχαν ήδη χάσει 8% της εγκεφαλικής τους μάζας, ήταν δηλαδή σαν να ήταν 16 χρόνια γηραιότεροι. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία φυσικά αλλά από κάποιο σημείο και μετά η απώλεια αυτή θα μπορούσε να είναι αισθητή – όταν π.χ. περίπου το 10% του εγκεφαλικού ιστού θα έχει νεκρωθεί» αναφέρει ο καθηγητής Τόμσον.
Όταν η ζυγαριά προβλέπει το Αλτσχάιμερ
Οι απεικονιστικές εξετάσεις των παχύσαρκων ατόμων αποκάλυψαν ακόμα ότι οι περιοχές που πλήττονταν από τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ήταν εκείνες που σχετίζονται με τη λογική, την κρίση και την επεξεργασία των μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συρρίκνωση αυτή κάνει τον εγκέφαλο πιο επιρρεπή στην εναπόθεση πρωτεϊνικών πλακών β-αμυλοειδούς, που ευθύνεται για την καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων και την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Είναι σχεδόν σαν τα παραπανίσια κιλά να εξωθούν τα υπέρβαρα άτομα στο να ξεπεράσουν το όριο και να είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της Αλτσχάιμερ» καταλήγει ο καθηγητής.
Το άρθρο είναι αναδημοσιευμένο από το «Βήμα science»