Διεθνής ομάδα επιστημόνων έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Μελετώντας ευρήματα από είδη ανθρωποειδών που που ανακάλυψαν σε σπήλαια της Νοτίου Αφρικής  και υπολογίζεται ότι έζησαν πριν μερικά εκατομμύρια έτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν τα αρσενικά που ανέπτυσσαν σχέσεις με πολλά θηλυκά ή εγκατέλειπαν τις συντρόφους τους. Μάλλον συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

  Τα θηλυκά ήταν αυτά που εγκατέλειπαν τις εστίες τους αφήνοντας τους συντρόφους αλλά και τα παιδιά τους και πήγαιναν σε άλλες περιοχές όπου δημιουργούσαν νέες οικογένειες. Τα «εγκαταλελειμμένα» αρσενικά παρέμεναν στις κοινότητες τους αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανότατα δεν ασκούσαν τα πατρικά τους καθήκοντα και δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τα παιδιά τους. Στα… δόντια το μυστικό!

   Οι ερευνητές εξέτασαν τα ισότοπα στροντίου στα δόντια δύο ειδών, εκείνα του Αφρικανού Αυστραλοπίθηκου (Australopithecus africanus) που έζησε πριν από 2-3 εκατομμύρια χρόνια και πιστεύεται ότι είναι άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου καθώς και του Εύρωστου Παρανθρώπου (Paranthropus robustus) ο οποίος έζησε πριν από 1,2 – 2 εκατομμύρια χρόνια και όπως εκτιμούν οι ειδικοί δεν ήταν πρόγονος μας.

   Η ανάλυση έδειξε ότι τα αρσενικά δεν έφευγαν από τις περιοχές όπου είχαν μεγαλώσει, ζώντας και πεθαίνοντας εκεί. Τα δόντια των θηλυκών έδειχναν ότι είχαν μεγαλώσει σε άλλες περιοχές και στην συνέχεια είχαν μετακινηθεί στις περιοχές όπου τελικά και πέθαναν.

Εφευγαν με τη θέλησή τους ή ήταν θύματα απαγωγής;

  Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αποχώρηση των θηλυκών από τις κοινότητες τους είχε εξελικτική βάση. Πιστεύουν ότι τα θηλυκά έφευγαν για να αποφύγουν την διασταύρωση μεταξύ των μελών της κοινότητας και ειδικά μεταξύ των συγγενών

  Πήγαιναν λοιπόν σε άλλες περιοχές για να κάνουν παιδιά με καινούργιους συντρόφους γεγονός το οποίο ήταν γενετικά ωφέλιμο. Υπάρχουν όμως και ειδικοί που διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές.

  Επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστήμια όπως αυτό της Οξφόρδης, του Τέξας και του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν επισημαίνουν ότι η έρευνα στηρίζεται σε πενιχρά ευρήματα,  ενώ λένε επίσης ότι ακόμη και αν δεχθούμε την παρουσία θηλυκών σε άλλες κοινότητες από αυτές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τις εγκατέλειψαν με δική τους πρωτοβουλία για να βρουν νέους συντρόφους σε άλλες περιοχές.
  Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για την παρουσία θηλυκών σε μια κοινότητα διαφορετική από αυτή που γεννήθηκαν και μεγάλωσε είναι ότι έπεσαν θύματα απαγωγής.

Πηγή: www.tovima.gr