Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου τα πήραν όλα πίσω για να εκτονωθεί η ένταση στο Υπουργικό και τις … πλατείες

- Advertisement -

Οι μέχρι χθες Κυβερνητικές διαρροές για πογκρόμ στα οικονομικά του μέσου Έλληνα,
μετά από μια μετρολογία που προβλήθηκε και από την κρατική τηλεόραση και ύστερα από τους δραματικούς τόνους (έχουμε λεφτά ως τα μέσα Ιουλίου, δεν θα πάρουμε την πέμπτη δόση), τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών και ύστερα από εννιά ώρες συνεδρίασης του Υπουργικού μάθαμε ότι έχουμε χρόνο να το σκεφτούμε έναν περίπου μήνα!

Για τότε μετατίθενται τα νέα μέτρα που μάθαμε ότι δεν έχουν αποφασιστεί (προϋπόθεση μέχρι χθες για να πεί το ναι για την 5η δόση η τρόικα), αλλά είναι ακόμη προς συζήτηση. Μάλιστα τα μέτρα-προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια που θα έρθει στη σύνοδο κορυφής θα ληφθούν όπως μάθαμε μετά το υπουργικό μετά τη σύνοδο!

Αυτή τη φορά δεν τέθηκε θέμα ούτε για … “μαντρί” ούτε εκβιάστηκε συναίνεση του Υπουργικού Συμβουλίου με απειλή για εκλογές ή ανασχηματισμό.

Ο Πρωθυπουργός ευθύς εξαρχής ξεκίνησε την ομιλία του με αυτοκριτική δηλώνοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις για το δυσβάσταχτο φορτίο και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο εκλογών έκανε άνοιγμα συναίνεσης προς όλες τις κατευθύνσεις αναφερόμενος ως και σε δημοψήφισμα για σημαντικά θέματα.

“Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα” δήλωσε εκπέμποντας και ένα σαφές μήνυμα προς την πλατεία Συντάγματος και τους χιλιάδες αγανακτισμένους.

Παράλληλα έστειλε εκ νέου μήνυμα συναίνεσης προς τις άλλες πολιτικές παρατάξεις για “κοινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες” και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχει τη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια τόσο της Κ.Ο. όσο και του κόμματος.

Η επιχείρηση κατευνασμού του υπουργικού συμβουλίου συνεχίστηκε και συμπληρώθηκε αμέσως μετά από τον υπουργό Οικονομικών που αυτή τη φορά δεν ανακοίνωσε μέτρα τα οποία ζητούσε επιτακτικά να δεχθούν οι υπόλοιποι, αλλά κατέθεσε προτάσεις προς συζήτηση και ευθύς εξ αρχής και εκείνος ζήτησε να ακούσει προτάσεις των υπολοίπων ώστε να βελτιωθούν.

Στο θέμα του αφορολογήτου ορίου πήραν θέση σχεδόν όλοι οι υπουργοί και ο Γ. Παπακωνσταντίνου το κράτησε ανοιχτό ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα ζήτησε στήριξη θυμίζοντας ότι οι αποφάσεις είναι κοινές και έτσι “κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και το αυτομαστίγωμα”.

Για να προλάβει άλλου είδους κριτική παραδέχθηκε λάθη και καθυστερήσεις και απέναντι σε όσους σχολιάζουν πικρόχολα ότι η τρόικα συγκυβερνά επιβάλλοντας αποφάσεις δήλωσε πως στην διαπραγμάτευση “πάμε με τσαγανό”.

Και ο υπουργός Οικονομικών έκανε άνοιγμα προς την αντιπολίτευση και ειδικά προς τη Ν.Δ. αναφέροντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην “εργασιακή εφεδρεία”, και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.

Το μήνυμα του υπουργού προς τις πλατείες ήταν πως έρχονται μειώσεις φόρων, νεφελώδες μεν, αλλά για πρώτη φορά τίθεται από την παρούσα κυβέρνηση τέτοιο θέμα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόθεση να φέρει τον Σεπτέμβριο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει απλοποίηση του συστήματος, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων και μειώσεις του ΦΠΑ.

Για φέτος πάντως δήλωσε ότι εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση ισοδύναμου αποτελέσματος, σχεδιάζεται μείωση του αφορολόγητου για την επιβολή ΦΜΑΠ στις 100.000 ευρώ.

newsit

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog