Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άνοιξε και… το εμπόριο όπλων

- Advertisement -
Άνοιξε και... το εμπόριο όπλων

Άνευ προϋποθέσεων είναι πλέον περισσότερα από 400 επαγγέλματα τα οποία «απελευθερώθηκαν» από το Σάββατο. Τα Προεδρικά Διατάγματα που έθεταν τους κανόνες για επαγγέλματα όπως του εμπόρου όπλων και των εταιρειών σεκιούριτι δεν βγήκαν με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να πουλάει όπλα ακόμα και αν δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Η κρατική μηχανή δεν έδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά και έχουν εκδοθεί ελάχιστα Προεδρικά Διατάγματα έως τώρα, μέσα στα οποία δεν περιλαμβάνεται αυτό που θα εξαιρούσε από τη λίστα εκείνο των εμπόρων όπλων. Να σημειωθεί ότι η σχετική πρόθεση είχε εκφραστεί και εγγράφως, από το υπουργείο, όμως το νομικό κείμενο δεν έχει ακόμα εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ανάλογα περιστατικά παρατηρούνται και σε αρκετά άλλα επιτηδεύματα. Για παράδειγμα στο λιανικό εμπόριο πληροφορίες από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρουν ότι θα διατηρηθεί το «κλειστό» του επαγγέλματος του πλανόδιου εμπορίου και των λαϊκών αγορών, αφού η αιτιολογία αναφέρει ότι πρόκειται για «ευεργέτημα». Κι εκεί ανάλογη απόφαση δεν έχει ρυθμιστεί και με νόμο που να διατηρεί τα εμπόδια εισόδου και πλέον δεν αποκλείεται οι αγορές να κατακλυστούν από νέους πλανόδιους, προκαλώντας δικαστικές διαμάχες με όσους κρίνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους.
Έτοιμες οι αιτήσεις για τους νέους επιτηδευματίες στα ΚΕΠ
Οι νέοι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, μπορούν από τώρα να επισκεφτούν τα ΚΕΠ και να υπογράψουν τα φυλλάδια, που έχει φτιάξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιτηδευματίες από την ημέρα της αίτησης θα περιμένουν 3 μήνες πριν από την έναρξη επιτηδεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι για να εφαρμοστεί ο νόμος πρέπει πέραν των 15 ρυθμίσεων να ανακοινώσει κάθε υπουργείο τη λίστα των «κλειστών» επαγγελμάτων, των κλάδων που θα εξαιρεθούν για λόγους ασφαλείας ή εθνικού συμφέροντος και εν συνεχεία να συνταχθούν και να υπογραφούν δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα για φραγμούς που θα παραμείνουν.
Αν τα παραπάνω δεν γίνουν θα ανοίξουν πάνω από 400 επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται πάνω από 1 εκατ. άτομα ως επιτηδευματίες ή εργαζόμενοι. Να σημειώσουμε ότι πλέον καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος κάθε είδους περιορισμοί: γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.
Πλέον, δεν θα υπάρχει υποχρέωση προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, η απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων και ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.
*newstoday.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog