Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s
ανακοίνωσε σήμερα την πιθανότητα υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» σε περίπτωση εφαρμογής rollover, όπως προβλέπει η γαλλική πρόταση, για τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
Τραπεζίτες μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταστρέφονταν από την κήρυξη μιας ‘επιλεκτικής χρεωκοπίας’ κατά την μετακύλιση του δημοσίου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς αυτό θα αίρονταν σύντομα.
Εάν σκοπεύουν όμως οι οίκοι αξιολόγησης να αφήσουν τη χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας για μεγαλύτερο διάστημα, θα χρειαστεί κάποια συμφωνία με την ΕΚΤ για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, συμπλήρωσαν τα στελέχη.
Μάλιστα ένας εξ αυτών δήλωσε στο Reuters ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιου είδους συζητήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται απόλυτα από τις ενέσεις ρευστότητας που τους παρέχει η ΕΚΤ, καθώς έχουν χάσει από καιρό κάθε πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά εξαιτίας των ανησυχιών για πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ ίσως όμως αναγκαστεί την κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης, εάν δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται τις εξασφαλίσεις που παρέχουν σε αντάλλαγμα οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως με τη μορφή κρατικών ομολόγων.
“Εάν η περίοδος ‘επιλεκτικής χρεωκοπίας’ είναι σύντομη, καλύπτοντας μόνο την περίοδο διακανονισμού προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, τότε δεν θα υπάρξει θέμα για τις ελληνικές τράπεζες”, είπε στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.  “Εάν η περίοδος ‘επιλεκτικής χρεωκοπίας’ αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε ίσως πρέπει να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα στην ΕΚΤ για τις εγγυήσεις”.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 12,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, στα 97,5 δις ευρώ ή στο 19,5% του ενεργητικού τους.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αξιολόγησης
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα σχετικά γρήγορα από την ‘επιλεκτική χρεωκοπία’, η S&P είπε ότι λίγο μετά τη μετακύλιση θα επανέλθει με νέα αξιολόγηση, η οποία θα αντανακλά την νέα κατάσταση του ελληνικού χρέους.
Η S&P δεν διευκρίνισε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε άλλη έκθεσή της τον περασμένο μήνα ανέφερε, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση “Selective Default” (‘SD’) διαρκεί συνήθως μεταξύ ενός και έξι μηνών. Oι χώρες που βγαίνουν από “επιλεκτική χρεωκοπία” συνήθως επαναξιολογούνται μεταξύ ‘CCC+’ και ‘B’ — και πάλι “junk” αλλά τουλάχιστον καλύτερα από χρεωκοπία.
Έτερος υψηλόβαθμος τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι διεξάγονται κάποιες συζητήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα σταματήσει η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα ισχύσει ενδεχομένως το καθεστώς ‘επιλεκτικής χρεωκοπίας’.
“Υπάρχουν συζητήσεις για έναν παράλληλο μηχανισμό για όσον καιρό αυτό διαρκέσει. Είναι προϋπόθεση να υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών και των άλλων τραπεζών μέσω της ΕΚΤ”, είπε ο τραπεζίτης.
“Η ‘επιλεκτική χρεωκοπία’ θα πρέπει να αποφευχθεί ή να είναι πολύ σύντομη, στιγμιαία”, είπε ο τραπεζίτης. “Δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε ποια θα είναι η λύση, αλλά θα είναι ολοκληρωμένη. Το σημερινό σχόλιο της S&P είναι ένα ακόμα επεισόδιο από τους οίκους αξιολόγησης”.
Reuters