Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη στο Παρίσι η πιο κρίσιμη σύσκεψη για το ελληνικό χρέος

- Advertisement -

Η Γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων και η ατάκα του Όλι Ρεν για έκδοση ευρωομολόγων.Στο τραπέζι ευνοική για τη χώρα μας πρόταση για μείωση του επιτοκίου στο νέο δάνειο.” Το Σεπτέμβριο η βοήθεια στην Ελλάδα γιατί το ευρώ έχει λίγες εβδομάδες ζωής”

Σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο των γαλλικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα μειώσουν το βάρος του για τη χώρα μας, πρόκειται να συζητήσουν σήμερα στο Παρίσι εκπρόσωποι των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
 
Το δημοσίευμα, με τίτλο: “Τραπεζική συνάντηση για να γίνουν πιο ελκυστικοί οι όροι για την Ελλάδα”, αναφέρεται σε πληροφορίες από δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συζητήσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να αλλάξουν δύο βασικοί όροι της αρχικής γαλλικής πρότασης για επαναγορά νέων ελληνικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, καθώς θα λήγουν έως το 2014 τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
 
Πρώτον, το βασικό επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι κυμαινόμενο και θα ορίζεται από το τριμηνιαίο euribor, δηλαδή επιτόκιο του ευρώ για τρίμηνη διάρκεια στη διατραπεζική αγορά το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,56% συν ένα περιθώριο της τάξης του 1,7%.
Αυτό είναι καλό νέο για τη χώρα μας γιατί με τα σημερινά δεδομένα το βασικό επιτόκιο που θα πλήρωνε η Ελλάδα θα ήταν λίγο χαμηλότερο από 3,3% ενώ η αρχική γαλλική πρόταση προέβλεπε βασικό επιτόκιο σταθερό στο 5,5%.
 
Επίσης, η ίδια πρόταση προέβλεπε ότι το βασικό επιτόκιο, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και να φθάσει έως το 8%. Με τη νέα πρόταση, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, το πριμ στο επιτόκιο παραμένει στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα, όμως, με το επίπεδο του πληθωρισμού και όχι της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
 
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή πουπροτείνεται είναι να αγοράσουν οι τράπεζες το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αρχική πρόταση της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας προέβλεπε την αγορά του 50% των ομολόγων, ενώ προέβλεπε και την αγορά ενός επιπλέον 20%, το οποίο όμως θα επενδυόταν από την Ελλάδα σε 30ετή ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, για λογαριασμό των δανειστών, ώστε να υπάρξει για αυτούς η εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογά τους στη λήξη της 30ετίας.
 
Τα ομόλογα των ιδιωτών που λήγουν έως το 2014 εκτιμώνται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά επειδή η συμμετοχή τους θα είναι εθελοντική, δεν είναι βέβαιο ότι η συνολική επαναγορά ομολόγων θα φθάσει τα 30 δις. ευρώ, όπως είναι ο στόχος των Ευρωπαίων πολιτικών, σημειώνουν οι Financial Times.
 
Εκτιμάται ότι περίπου 30 δισ. ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που έχουν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά δεν είναι σαφές ποιά λήγουν έως το 2014.
 
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες για το αρχικό σχέδιο της Γαλλίας από τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, άλλες κυβερνήσεις και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
 
Πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση επέστησαν την προσοχή ότι έχουν προταθεί αρκετοί άλλοι μηχανισμοί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για την επαναγορά 5ετών ομολόγων.
Προσέθεσαν, ωστόσο, ότι το γαλλικό σχέδιο για επαναγορά 30ετών ομολόγων, με σημαντικές αλλαγές στους όρους του, παραμένει η πιθανότερη βάση για μία ευρεία συμφωνία.
Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι μία κρίσιμη προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι η αποφυγή ζημιών για τις τράπεζες, για τον κίνδυνο των οποίων προειδοποίησε χθες ο οίκος Moody’s.
Νέα πρόταση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ( τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών κ.α.) στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η Γερμανία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών Γιόργκ Άσμουσεν.

Το μοντέλο που προτάθηκε από ορισμένες Γαλλικές τράπεζες παραμένει καλή βάση συζήτησης, αλλά δεδομένου ότι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε “επιλεκτική χρεοκοπία”, πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές, είπε ο Άσμουσεν.

“Ωστόσο, δεδομένου ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει ότι θα θεωρήσουν μοντέλα όπως το Γαλλικό ως επιλεκτική χρεοκοπία -που σημαίνει πιστωτικό γεγονός- μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές, όπως η ανταλλαγή ομολόγων, στο τραπέζι”, σημείωσε ο κ.Άσμουσεν λέγοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της θερινής περιόδου. 
 

Πάντως πλέον όλοι καίγονται ώστε το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο γιατί η ζώνη του ευρώ έχει “μερικές εβδομάδες” για να καθορίσει τις λεπτομέρειες της συμμετοχής των τραπεζών στην προσπάθεια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog