Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πέντε ελληνικές τράπεζες στη μαύρη λίστα

- Advertisement -

Πέντε ελληνικές τράπεζες
φιγουράρουν στη μαύρη λίστα του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ως υποψήφιες να αποτύχουν στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την Moody’s αυτές είναι η Αγροτική Τράπεζα, η Eurobank, Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank.
Στη λίστα της Moody’s περιλαμβάνονται 26 τράπεζες, που θεωρείται ότι θα αποτύχουν στα τεστ ή θα χρειαστούν στο μέλλον άμεση βοήθεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) αναμένεται να ανακοινώσει ότι (σύμφωνα με εκτιμήσεις) 10 με 15 τράπεζες από τις 91 που ελέγχονται έχουν αποτύχει στα τεστ αντοχής
Στόχος των τεστ ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο αντέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σε ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες και πιστωτικά γεγονότα.

 Στην ίδια μοίρα με τις ελληνικές, βρίσκονται τρεις τράπεζες από την Ιρλανδία και τρεις από την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ήδη λαβει μεγάλη εξωτερική βοήθεια, μέσω κεφαλαίων.
Σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ελέγχων των τραπεζών, η EBA, η οποία διεξάγει τους ελέγχους, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που καθορίζει τα μακροοικονομικά σενάρια, πιέζουν να αποτύχουν περισσότερες τράπεζες στα τεστ αντοχής σε σχέση με τις 7 που απέτυχαν πέρυσι.
“Πόσες αναμένουμε να αποτύχουν; Θα έλεγα 10 με 15”, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Η EBA επιθυμεί ο αριθμός των τραπεζών που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής να κυμαίνεται σε αυτό το ποσοστό για να αποδείξει ότι οι έλεγχοι είναι σοβαροί, επεσήμανε μία άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι η Αρχή δεν θέλει να πιέσει για την αποτυχία περισσότερων τραπεζών φοβούμενη ότι ενδέχεται να σπείρει τον πανικό και να εντείνει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog