Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι κροίσοι και η κρίση

- Advertisement -

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τα νησιά μας. Είναι όμορφα. Έχουν δαντελωτές ακτές, χρυσαφένιες παραλίες, καθαρά νερά και μεγάλη ζήτηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αγόρασε ελληνικό νησί. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ένας από αυτούς και υποψιάζομαι ότι δεν ήταν ο μόνος.
Από τότε πολλοί αναζήτησαν τρόπο να αποκτήσουν ένα από τα χερσαία διαμάντια της χώρας μας. Μόλις χθες  (6/7) η Τούρκικη εφημερίδα Hurriyet έγραψε πως κροίσος με τέσσερα γράμματα (και όχι με τρία όπως ήταν και στην διαφήμιση), ο Inan προσπάθησε και πέρυσι να αγοράσει ένα νησί στην Ελλάδα αλλά δεν τα κατάφερε.
Μπορεί πριν κάποια χρόνια να μην είχαμε κρίση, αλλά τώρα που έχουμε κάτι πρέπει να γίνει. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, η κυβέρνηση θα τα πουλήσει όλα. Θα πουλήσει όλες τις ΔΕΚΟ, θα υποθηκεύσει ή θα πουλήσει κοψοχρονιά τα κρατικά ακίνητα, τα ορυχεία και όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, που καθιστούν μια χώρα κυρίαρχη στην έκταση που ελέγχει. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Τι θα γίνει όταν όλα πωληθούν; Θα βάλει πωλητήριο και στα νησιά, που τα έχουμε και πολλά. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για αυτό.
Ήδη η τούρκικη κτηματομεσιτική εταιρεία FiYapı είναι εξειδικευμένη στην αγορά νησιών και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα έξι ελληνικά, όπως δήλωσε ο Τούρκος κροίσος Inan στην Hurriyet. Εποφθαλμιούσε, λοιπόν, τo Λυχνάρι, το Καλτσονήσι (μια νησίδα σχεδόν κολλημένη στους Παξούς), η Μικρή Αμοργός, η Καρδιώτισσα (ανάμεσα στη Σίκινο και τη Φολέγανδρο), η Ναυσικά και ο Βούβαλος (νησίδα μέσα στον Αμβρακικό κόλπο). Το πιο πρόσφατο project της FiYapi είναι το νησί Garipada, 400,000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αγόρασε για 35 εκατομμύρια δολάρια, και στο οποίο έχτισε βίλες και ξενοδοχείο. Η FiYapi επιδιώκει να ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα ώστε από τη μια να παρακάμψει τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να «πουλήσει» σε Τούρκους, και από την άλλη να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε μια χώρα της ΕΕ.
Το ερώτημα είναι στο ελληνικό αυτί τι ηχεί πιο άσχημα; Να αγοράσει Τούρκος ένα ελληνικό νησί ή ότι η κυβέρνηση έχει βάλει πωλητήριο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και γιατί όχι και στα νησιά;

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
*traveltimes

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog