Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μια αποκρατικοποίηση την εβδομάδα επιδιώκει η κυβέρνηση

- Advertisement -

Σήμερα η σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, αύριο η πώληση κρατικών εταιρειών και ακινήτων

Επειδή ο προγραμματισμός σε αυτή την χώρα είναι αυστηρός, το μενού των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει 23 αποκρατικοποιήσεις το 5μηνο ή 4,6 αποκρατικοποιήσεις το μήνα ή μια αποκρατικοποίηση την εβδομάδα. Κι επειδή το γοργό και χάριν έχει, πρέπει όλα αυτά να έχουν γίνει και με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι το τέλος του 2011 και αυτός ο ιερός σκοπός θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα συσταθεί άμεσα. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί η περίστασις το απαιτεί και όχι μόνον. Το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει από σήμερα (11/7/2011) το πρωί ζητά από την Ελλάδα την άμεση σύσταση και λειτουργία του ταμείου, διότι επιχειρηματικοί καρχαρίες βιάζονται να αγοράσουν και να πουλήσουν ή να επενδύσουν τώρα που το fast track παρέχει όλα τα comfort. Έτσι, λοιπόν, εν μέσω θέρους η κυβέρνηση θα αναζητήσει, αν δεν έχει ήδη βρει, «επιθετικά» στελέχη, κοινής κυβερνητικής αποδοχής, (σ.σ. το Eurogroup ζητά ανθρώπους της αγοράς ήτοι στελέχη που δεν εμπλέκονται με την πολιτική) που μέσα σε ένα χρόνο θα τα έχουν ξεπουλήσει όλα και θα κατακλύσουν τον κρατικό κορβανά με ποσόν που θα αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Έτσι, λοιπόν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι το τέλος του 2011, συνολικά 23 εγχειρήματα σε διάστημα 5,5 μηνών, που θα αποδώσουν συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ.

Για αρχή το μενού περιλαμβάνει αποκρατικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) με διάθεση του 40% των μετοχών, τους Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών (ΔΑΑ) με 21%, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με 23,3%, του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) με 34% και τα Κρατικά Λαχεία. Αυτό το τελευταίο θυμίζει από την επιτήρηση του 1898, μετά το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη. Το συνολικό ποσό, που θα εισπραχθεί από το Δημόσιο μέχρι και το Σεπτέμβριο από τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, φτάνει σε 1,3 δισ. ευρώ, ή σε 1,7 δισ. ευρώ, με τα 400 εκατ. ευρώ, του ΟΤΕ.

Ακολουθεί δεύτερο πιάτο για την είσπραξη 3,3 δισ. ευρώ!. Έτσι, στο στόχαστρο βρίσκονται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς με διάθεση του 23,1% των μετοχών του δημοσίου, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με 99,8%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 34%, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με 55%, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με 65%, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 100%, η ΛΑΡΚΟ με 55,2%, η Alpha Bank με 0,6% και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με 1,2%, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) με 100%, το Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας με 49%, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΕΛΒΟ με 72,6%. Την ίδια μοίρα θα έχουν οι άδειες κινητής τηλεφωνίες, οι οποίες απελευθερώνονται. Απομένουν δε τέσσερα αεροσκάφη Airbus της Ολυμπιακής, που δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Τέλος, στο στόχαστρο των αποκρατικοποιήσεων θα βρεθούν το Ελληνικό και πληθώρα ακινήτων για τουριστική ή άλλων τύπων χρήση και αξιοποίηση.

Σε αυτό δύσκολο έργο, την φιλική συμμετοχή του βάζει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τώρα σε νέα θέση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναμένεται να καταθέσει το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο στο τέλος Αυγούστου του έτους. Το ανανεωμένο νομοσχέδιο, στο οποίο η πρώην Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη εξέφραζε αντιστάσεις, περιλαμβάνει δόμηση ακόμη και του αιγιαλού. Η τουριστική κατοικία θα πάρει σάρκα και οστά. Εκτός των άλλων μέσω του fast track, οι πωλήσεις των κρατικών ακινήτων θα γίνονται πιο εύκολα. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα εισάγει νομοθετική ρύθμιση, που θα διευκολύνει την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού (τουριστικά θέρετρα και δευτερεύουσα τουριστική κατοικία). Παράλληλα, προβλέπεται και επιτάχυνση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των χαρτοφυλακίων γης, που διαχειρίζεται η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ETA).

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
*traveltimes

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog