Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαν τη… γρίπη εξαπλώνεται η κρίση χρέους

- Advertisement -

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανατροφοδοτούμενου πανικού. Η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται πλέον σε ανάλογη κατάσταση με αυτήν που βρέθηκαν νωρίτερα η Ελλάδα και η Πορτογαλία όμως πρόκειται για πολύ μεγαλύτερες οικονομίες ικανές να προκαλέσουν συστημική κρίση», δήλωσε σήμερα ο οικονομικός αναλυτής της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo, Άντριου Λιμ, αποδίδοντας το κλίμα πανικού που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τη φημολογία κρίση χρέους και στην ιταλική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, παρά τη μαραθώνια χθεσινοβραδινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι δεν κατέληξαν ούτε αυτή τη φορά σε οριστική λύση του προβλήματος χρέους που εκτός του ότι δεν είναι μόνο ελληνικό δείχνει να επεκτείνεται σαν… τη γρίπη.

Από το πρωί, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Σοφοκλέους καταγράφουν πολύ σημαντικές απώλειες και διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100) υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,71%, της Φρανκφούρτης (DAX) κατά 2,28% και του Παρισιού (CAC 40) κατά 2,36%, ενώ η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου κάτω από τα 1,39 δολάρια.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το spread των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας με τους αντίστοιχους τίτλους της Γερμανίας έφτασε για πρώτη φορά στον προθάλαμο της επικίνδυνης ζώνης ξεπερνώντας το 6%. Υπενθυμίζεται ότι όταν τα αντίστοιχα επιτόκια των χρεογράφων Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας έφτασαν το 7% θεωρήθηκαν «απαγορευτικά» για το δανεισμό από τις αγορές με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης.

Το μέγεθος της κρίσης αλλά και του παραλογισμού που διακατέχει τους διεθνείς επενδυτές είναι ότι ακόμα και οι διαφορές επιτοκίων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας διευρύνονται προς όφελος των γερμανικών ομολόγων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι επενδυτές προεξοφλούν ότι αυτό που θεωρούσαν μέχρι σήμερα πιθανό είναι πλέον αναπόφευκτο, ενώ έχει πλέον γίνεται ανοιχτά η συζήτηση για «στάση πληρωμών ενός κράτους».

Το ενδεχόμενο δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του ούτε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν ντε Γιάγκερ, ενώ ο ίδιος ο Όλι Ρεν έκανε έκκληση να αποφασιστεί άμεσα το δεύτερο ελληνικό πακέτο σε μία προσπάθεια να ησυχάσουν οι αγορές.

Λάδι στη φωτιά έριξε και η χθεσινή δήλωση της νέας γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επεσήμανε ότι «οι καταστάσεις δεν είναι ακόμα ώριμες για να συζητηθούν οι όροι, η διάρκεια και το μέγεθος ενός δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα».

Ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί είναι οι φήμες πριν από λίγη ώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε αγορές τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος στα ιταλικά και ισπανικά spreads, καθώς και οι απώλειες του ευρώ.

Η ισχυρή ζήτηση στην ιταλική δημοπρασία εντόκων βοήθησε επίσης στην εξομάλυνση των αρχικά ισχυρών πιέσεων στις αγορές ομολόγων.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog