Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Stiglitz: Ανάπτυξη και ευρωομόλογο για να σωθεί η Ελλάδα

- Advertisement -
Συντριπτικά υπέρ

της ανάπτυξης και όχι της λιτότητας τάχθηκε ο νομπελίστας Αμερικανός καθηγητής Joseph Stiglitz που βρέθηκε και φέτος στην Αθήνα.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο ΙΟΒΕ στο μέγαρο Διοικητού Θ. Β. Καρατζά με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις», ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος ανέπτυξε τις δικές του θέσεις σε σχέση με τη σημερινή κρίση στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ
Η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που είναι «εύκολα από οικονομική άποψη αλλά δύσκολο από πολιτική», τόνισε ο κ. Stiglitz, λέγοντας παράλληλα πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία για μία δημοσιονομική ενοποίηση , καθώς και για την απελευθέρωση κίνησης του εργατικού δυναμικού στο εσωτερικό της Ευρώπης. Τάχθηκε κατά της φορολόγησης συλλήβδην των τραπεζών – δηλαδή μίας από τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους- αλλά και της συνεχούς λιτότητας του δανεισμού.
«Η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά,» είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Stiglitz. Μια λύση θεωρεί πως θα ήταν η έκδοση ευρωομολόγου («να χρησιμοποιήσει η ευρωζώνη τη δυνατότητα από κοινού δανεισμού» ανέφερε).
Σε όσους αντιδρούν σ΄ αυτό το ενδεχόμενο, με τη λογική πως αποτελεί μεταφορά πόρων π.χ. από τους Γερμανούς φορολογούμενους προς τους σπάταλους Έλληνες, απάντησε πως αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει. «Δεν υπάρχει λογική στο επιχείρημα πως πρέπει να τιμωρήσουμε τους σπάταλους Έλληνες κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στους εαυτούς μας ως Ευρώπη» δήλωσε ο νομπελίστας.
Ο Stiglitz δεν απέφυγε τις αιχμές προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Είπε πως θεωρεί αδιανόητο να καθορίζεται η πολιτική της ΕΚΤ από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αναρωτήθηκε γιατί η ΕΚΤ δηλώνει πως δεν θα δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα αν υποβαθμιστούν στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας παίζοντας το παιχνίδι των οίκων αξιολόγησης. Επισήμανε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) αγόρασε τοξικά ομόλογα στεγαστικών δανείων ύψους 1 τρισ. δολαρίων επειδή δηλητηρίαζαν την αμερικανική οικονομία. Και πρόσθεσε: «Αν στην ΕΚΤ φοβούνται για τις επιπτώσεις των CDS γιατί τόσα χρόνια δεν ρύθμιζαν τη συγκεκριμένη αγορά;»
Ως αιτία των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, ο Stiglitz θεωρεί τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών και τους ανελαστικούς κανόνες που θεσπίστηκαν όταν σχεδιάζονταν το ευρώ. «Οι κανόνες ήταν σχεδιασμοί για να λειτουργούν όταν όλα πήγαιναν μια χαρά» υποστήριξε. «Όταν η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει», τότε κατάλαβαν πως οι θεσμοί πάνω στους οποίους στηρίζεται το ευρώ έχουν πρόβλημα, κατέληξε.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog