Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινητά: Υπό εξέταση τα όρια ακτινοβολίας

- Advertisement -

Τη δέσμευσή της για επανεξέταση της καταλληλότητας των ορίων έκθεσης…του κοινού στην ακτινοβολία των κινητών και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων γενικότερα υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε στην ερώτηση του την ανακοίνωση της ομάδας εργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κατατάσσει για πρώτη φορά τα κινητά τηλέφωνα ως πιθανώς καρκινογόνα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές στήριξαν την κατάταξη αυτή σε επιδημιολογικές μελέτες που έδειξαν την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης, ενός κακοήθη εγκεφαλικού όγκου, του γλοιώματος, κατά 40% στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σε άτομα δηλαδή που χρησιμοποιούσαν τα κινητά για 30 λεπτά ημερησίως για 10 χρόνια.
Η Επιτροπή στην απάντησή της χαρακτηρίζει τα έως τώρα δεδομένα περιορισμένα και ανεπαρκή προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη σύνδεση των κινητών με την εμφάνιση γλοιώματος. Ωστόσο, δηλώνει την πρόθεση της για την περαιτέρω διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών στο τέλος του 2011 σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία και τη δέσμευσή της για την επανεξέταση της καταλληλότητας των ορίων έκθεσης.
Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη της χρήσης των κινητών με τον αριθμό των συσκευών να ανέρχεται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια σε σχέση με τα 720 εκατομμύρια το 2000 και με τα δύο δισεκατομμύρια να χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους, είναι επιβεβλημένη η καλύτερη δυνατή προστασία του κοινού από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση και εντατικοποίηση των ανεξάρτητων επιστημονικών ερευνών μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιπτώσεις των κινητών στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προβεί σε άμεσες δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.»
*24wro
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog