Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βαρύ το πένθος στη Νορβηγία .

- Advertisement -

Ο άνθρωπος που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, ομολόγησε τις πράξεις του, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες», σύμφωνα με το δικηγόρο του. Ο 32χρονος Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, φέρεται ως ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης της Παρασκευής στο κέντρο του Όσλο και στη συνέχεια των πυροβολισμών σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στο νησί Ουτόγια. Συνολικός απολογισμός της διπλής επίθεσης, τουλάχιστον 92 νεκροί και 97 τραυματίες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θ’ αυξηθεί.

Σοκαρισμένη είναι η νορβηγική κοινωνία έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής. Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε χθες για «τη χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στο Όσλο, η αστυνομία προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, αφού ενδέχεται να υπάρχουν σοροί σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές, ενώ και στο νησί Ουτόγια, αγνοούνται ακόμη τέσσερις άνθρωποι. Ο 32χρονος που συνέλαβε η αστυνομία, δήλωσε ότι έδρασε χωρίς συνεργούς.
“Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες (των επιζησάντων της επίθεσης) στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας”, δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου.
«Πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά τις θεωρούσε απαραίτητες», δήλωσε ο δικηγόρος του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, Γκίαρ Λίπσταντ. Ο 32χρονος θα απολογηθεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, μια ευρωπαϊκή αντιισλαμιστική οργάνωση με την ονομασία «Σταματείστε την ισλαμοποίηση της Ευρώπης», ανακοίνωσε χθες ότι ο Μπρέιβικ επιχείρησε να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook πριν από 18 μήνες, αλλά δεν έγινε δεκτός εξαιτίας των νεοναζιστικών του πεποιθήσεων. Οι ιδρυτές της οργάνωσης είπαν ότι είναι αντίθετοι τόσο στο ισλάμ όσο και στο ναζισμό.
Ενα βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε “πόλεμο” κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων, ο οποίος φοράει ένα αδιάβροχο και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.

Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο “Ιππότες Σταυροφοριών 2083”. Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία τώρα έκλεισε.

Σε μία νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο “2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας”. Δεν είναι γνωστό ποιός ανέβασε το βίντεο στις 22 Ιουλίου, από κάποιον ονόματι Αντριου Μπέργουικ. Ο άνθρωπος αυτός υπογράφει και το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρει μέσα από τις σελίδες του ότι το όνομα Αντριου Μπέργουικ είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.
Από το φθινόπωρο του 2009 προετοίμαζε την πράξη του, ο Μπρέιβικ, σύμφωνα με βιογραφικές του σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο. Μέσα σε 1.500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο, ο 32χρονος Νορβηγός εξηγούσε πως “η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες” και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου “ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Εν τω μεταξύ, τον αποτροπιασμό της για τις δολοφονικές ενέργειες και τη συμπαράστασή της στη Νορβηγία, εκφράζει από την Παρασκευή η διεθνής κοινότητα.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μήνυμά του προς τη νορβηγική ηγεσία, αναφέρει τα εξής: «Εκφράζουμε τη βαθειά συμπάθειά μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στα θύματα αυτής της μισητής πράξης και στους συγγενείς τους, στο λαό και στην κυβέρνηση της Νορβηγίας, καθώς όλες οι πράξεις τρομοκρατίας είναι εγκληματικές πράξεις, αδικαιολόγητες πράξεις, ανεξαρτήτως κινήτρου».
Τα συλληπητήριά του εξέφρασε χθες και γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
 πηγή : Enet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog