Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το τουρκικό παράδειγμα που δεν ακολούθησε η Ελλάδα

- Advertisement -

Απόψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών
της Τουρκίας φιλοξενεί άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο “Turkey’s Tough Lessons for Greece: Cut Spending and Retool Economy”, με τον συντάκτη να αναρωτιέται γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει με την Τουρκία.
Ο συντάκτης διερωτάται γιατί η χώρα μας έχει ακόμα ασαφή τρόπο διάσωσής της, ενώ σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε αναφερθεί στην επιτυχία της Τουρκίας και στην ανάκτηση της οικονομίας της μετά την κρίση του 2001.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, επισήμανε στους βουλευτές “γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι οι γείτονές μας οι Τούρκοι έπραξαν;”.

 Αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής και στην απόφαση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Αθήνα αλλά και τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Ουάσιγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Christine Lagarde.
Σύμφωνα με τον Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργός οικονομίας της Τουρκίας που σχεδίασε το σχέδιο ανάκαμψης της Τουρκίας το 2001, “η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει”.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Τουρκία το 2001 είχε πολύ σκληρή κρίση με ύφεση 5,7% του ΑΕΠ. Για 2 χρόνια η Αγκυρα δανείστηκε ένα ποσό ίσο με το 14% του ΑΕΠ της, από το ΔΝΤ, ισοσκέλισε τα έξοδά της και κατάφερε τελικά να έχει ανάπτυξη 9,6% του ΑΕΠ, πείθοντας τα συνδικάτα να δεχτούν περικοπές 20% στους μισθούς.
Η Τουρκία κατά την κρίση του 2008, όπως σημειώνεται, χτυπήθηκε ξανά σκληρά, παρότι είχε μειώσει δραστικά το χρέος της και είχε ενδυναμώσει τον τραπεζικό της τομέα.
Η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2009, έφτασε στο 14,7% του ΑΕΠ, ωστόσο η Οικονομία της και πάλι ανέκαμψε, αυτή τη φορά ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως.
Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχει μία τεράστια διαφορά στη διάθεση των δύο χωρών, καθώς, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια και να επιτρέψει στο νόμισμά της να υποτιμήσει, διότι σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης του ευρώ.
“Υπάρχουν κι άλλες βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων, από τότε που οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453.
Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από σχεδόν κάθε μέτρο, έχει ένα δυναμικό τομέα της μεταποίησης και πολύ νεότερο πληθυσμό από την Ελλάδα”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog