Λίγες ημέρες μετά
τη συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το διεθνές πρακτορείο Reuters εκφράζει σε ανάλυσή του ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να αποδειχθεί ατελέσφορο.
Επισημαίνεται ακόμα πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με την Αθήνα να δείχνει “διαχρονική” ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία αναπτυξιακή βάση για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους.
Πέραν των διακηρύξεων, όπως σημειώνει, “τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε έργα υποδομών θα είναι πολύ λίγα για τα επόμενα δύο χρόνια”.
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και συνεπώς οι ελπίδες της Ελλάδας για ανάπτυξη εναποτίθενται εν πολλοίς στα κοινοτικά κονδύλια.
Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από την ΕΕ αντικατοπτρίζεται και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς η αρχική διατύπωση περί “Σχεδίου Μάρσαλ” εγκαταλείφθηκε στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών, προκειμένου να μη δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες.
Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων που περιορίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το προσεχές διάστημα.
Ουραγοί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων καθώς από το πρόγραμμα των 20,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013 έχει απορροφήσει μόλις 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα “νεκρά κεφάλαια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες” και να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της οικονομίας.
Ωστόσο, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν διαχρονικά χαρακτηριστική ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακών έργων, ενώ ακόμα και τα προκηρυχθέντα έργα “κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας”.
Επίσης σημειώνεται ότι πολλά από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα καθυστερούν, καθώς έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες.
Το άρθρο του Reuters καταλήγει σημειώνοντας ότι “τις παθογένειες αυτές θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η “ομάδα κρούσης” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα εγκατασταθεί σύντομα στην Αθήνα”.