Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ισχύος 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:52 χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Ρίου, προκαλώντας χτυποκάρδια στους κατοίκους της Πάτρας, που χορεύουν με τα Ρίχτερ εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 4χλμ. δυτικά του Ρίου, ενώ το εστιακό του βάθος στα 10 χλμ.

Ο σεισμός ακολούθησε την δόνηση των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε στις 22.12 το βράδυ. Η δόνηση είχε επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο, 2 χλμ. δυτικά του Ρίου ενώ την ακολούθησε μετασεισμός που έγινε επίσης αισθητός.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 7 χλμ βόρεια της Πάτρας και 2 χλμ δυτικά του Ρίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση εντάσεως 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 18:09 χθες το απόγευμα στην Πάτρα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του μικρού της εστιακού βάθους, των δέκα χιλιομέτρων. Το επίκεντρο του σεισμού του απογεύματος εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή Ρίου – Αντιρρίου και συγκεκριμένα 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας, ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του Ρίου και 10 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε και στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, στις 03:26:53 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 12 χλμ βορειοδυτικά της Πάτρας, 11 χλμ νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου και 5 χλμ βορειοδυτικά του Αντιρρίου.Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ.

Επίσης, στις 2.05 σημειώθηκε άλλη μια δόνηση, μεγέθους 2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.Το επίκεντρο ήταν 45 χλμ Νότια της Πάτρας, 46 χλμ Νότια του Αιγίου και 11 χλμ βορειοδυτικά της Δάφνης. Το εστιακό βάθος ήταν 5 χλμ.

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος τονίζει ότι η ευρύτερη περιοχή του Ρίου – Αντιρρίου, δίνει τέτοια μεγέθη σεισμών, κυρίως μεταξύ 3,5 – 4,5 Ρίχτερ. Αυτό που κάνει τους κατοίκους να ανησυχούν, είναι ότι οι σεισμοί των τελευταίων ημερών, έχουν το χαρακτηριστικό του μικρού εστιακού βάθους (2-5 χλμ.) γι’ αυτό και γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και μάλίστα με δυνατή βουή.

ΠΗΓΗ: thebest