Ανοίγει εκ νέου το ζήτημα
της αύξησης της στρατιωτικής θητείας που σήμερα είναι στους εννιά μήνες, με το Πεντάγωνο, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας που επικαλούνται τα “Νέα”, να οδηγήθηκε στην απόφαση για επανεξέταση της θητείας λόγω των προβλημάτων επάνδρωσης των μονάδων.
Το οξύ επιχειρησιακό πρόβλημα που δημιούργησε η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες επιδεινώνεται από την αδυναμία πρόσληψης για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους επιπλέον αριθμού επαγγελματιών οπλιτών – τουλάχιστον για ένα έτος
Στο πλαίσιο αυτό ο νυν υπουργός ΕΘνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατήργησε την απόφαση του προκατόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή μέρος των κατατασσόμενων να μεταφέρονται στους δύο άλλους κλάδους, όπου η θητεία είναι 12 μήνες.
Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη, ενώ προβληματισμός επικρατεί και με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων.
Ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να εξεταστούν οι λόγοι μείωσης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται.
Για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) έχουν κληθεί περίπου 22.000 άτομα, ωστόσο δεν αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι από 13.000.

T