Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο Αθηνών

- Advertisement -
Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο Αθηνών

Ενα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης χάνει 5,08% φθάνοντας τις 1008 μονάδες…

Όμως, αν συνυπολογίσει κανείς ότι πολλές εταιρείες του δείκτη ξεκίνησαν την διαπραγμάτευση τους από το 2000 και μετά ( ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μοτορ Οιλ, MIG, Μαρφιίν) τότε διαπιστώνει ότι ο σημερινός δείκτης βρίσκεται κανονικά κάτω και από τις 700 μονάδες, δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι παραπάνω εταιρείες.
Δηλαδή, δεν πρόκειται απλά για τα χαμηλά 15ετίας, αλλά για τα χαμηλά όλων των εποχών. Όπως δείχνει η εικόνα της αγοράς πολλές τραπεζικές μετοχές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε reserve split των μετοχών τους προκειμένου να αυξήσουν την τιμή τους, με συνέπεια οι μέτοχοι να χάσουν χρήματα- όπως συνέβη πολλάκις με τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη.
Στο κόκκινο βρέθηκαν σήμερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια (διαβάστε αναλυτικά για τις ασιατικές αγορές εδώ), ενώ σε πτώση έχουν γυρίσει και οι ευρωπαϊκές αγορές αν και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ότι αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα αρχικά έγιναν δεκτές θετικά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ετσι σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί μεγάλη νευρικότητα ανάμεσα στην ελπίδα μίας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις ανησυχίες για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, έπειτα από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αφού άνοιξαν με πτώση, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέρασαν στο πράσινο λίγα λεπτά μετά τις πρώτες συναλλαγές, καθώς οι επεμβάσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και της Ομάδας των 7 πρόλαβαν την εκδήλωση κύματος πανικού.
Στη συνέχεια όμως άρχισαν και πάλι να υποχωρούν.
Στο μέσον περίπου της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε κατά 1,83% καθώς οι επενδυτές δεν δείχνουν πεπεισμένοι από τα μέτρα που ελήφθησαν για να ανακούφιση των αγορών, ενώ η Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 2,25% και το Λονδίνο κατά 0,34%.
Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης που βρισκόταν στο +0,92% και του Μιλάνου στο -0,15%, αρχικά ανακουφισμένα από την αναγγελία της επέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, περιόριζαν τα κέρδη τους προς το μέσον της συνεδρίασης.
Πηγή: protothema.gr
Πάντως αρνητικά σχολιάζεται το γεγονός ότι εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχίζουν τις διακοπές τους και απαντούν στις εξελίξεις με… τηλεδιασκέψεις.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog