Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου

- Advertisement -

Την υπαγωγή στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης προβλέπει εγκύκλιος (ΠΟΛ.1170/5.8.2011) που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρης…

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την 1η Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων θα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Στον συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου και σειρά προϊόντων όπως τα αναψυκτικά, τα αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά, τα έτοιμα ροφήματα, οι υπηρεσίες εστίασης, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, κ.α.. Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα παραμείνουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά.

Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 01.01.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι παραδόσεις αγαθών από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από μέρους της επιχείρησης για την επιτόπια κατανάλωσή τους (παραδόσεις πακέτο).

Ωστόσο, εξαιρούνται από τον κανονικό συντελεστή και κατά συνέπεια συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, οι παραδόσεις τυποποιημένων ειδών διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
tanea.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog