Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια…

Τηρώντας ενός λεπτού σιγή οι Γερμανοί θα τιμήσουν το Σάββατο την 50ή επέτειο από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, στις 13 Αυγούστου 1961, και τους 136 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο.

Οι συρμοί του μετρό θα σταματήσουν στις 10 το πρωί ενώ ένα λεπτό σιγής θα τηρηθεί εκείνη των ώρα σε εκκλησίες, χώρους εργασίας και αλλού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Τείχους του Βερολίνου, Τόμας Κλάιν.

Στις 13 Αυγούστου 1961 «γκρεμίστηκε για πολλούς ανθρώπους το όνειρό τους για ελεύθερη ζωή», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν παρουσιάζοντας το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της 50ής επετείου.

Η ανέγερση του Τείχους ήταν «η πιο στυγερή έκφραση της ηθικής και πολιτικής δικτατορίας» του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (SED), πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, θεωρεί από την πλευρά του ότι η επέτειος αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα για τη νέα γενιά αφού δείχνει ότι οι δικτατορίες δεν έχουν μέλλον.

Στην τελετή για την 50ή επέτειο που θα γίνει το Σάββατο στο μνημείο του Τείχους στη Μπερνάουερ Στράσε, στο κέντρο της πόλης, θα παραβρεθούν η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της χώρας Κρίστιαν Βουλφ

newsbeast.gr