Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, διέψευσε κατηγορηματικά του ισχυρισμούς του πρώην πρέσβη της Τουρκίας, Ντενίς Μπουλούκμπασι, σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδας να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα…
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρώην πρέσβης αναφέρει σε βιβλίο του ότι επί θητείας Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα είχε δεχτεί να μην επεκτείνει σε ορισμένες περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Ο Πάνος Μπεγλίτης, που εκείνη την περίοδο ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, τόνισε ότι γίνονταν συζητήσεις, αλλά δεν υπήρχε καμία συμφωνία, καθώς μοναδικός στόχος της Αθήνας ήταν η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ξαναζεσταμένο φαγητό” χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης το “θόρυβο” γύρω από τα λεχθέντα από τον Τούρκο πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι για υποτιθέμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα.
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε ότι η Αθήνα σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και τάσσεται υπέρ της παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης.
Σημείωσε επίσης ότι δεν δέχεται να αμφισβητεί κανείς τον πατριωτισμό οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικού και κάλεσε όλα τα ελληνικά κόμματα να είναι μια γροθιά σε αυτά τα ζητήματα.