Ξεκινούν οι επίσημες δοκιμαστικές πτήσεις του Falcon HTV-2 (στη φωτογραφία), ενός πειραματικού μη επανδρωμένου σκάφους που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου…

Με τέτοιες ταχύτητες το σκάφος θα μπορεί να καλύψει μεγάλες αποστάσεις σε ελάχιστο χρόνο. Θα μπορεί να ταξιδέψει από την Αθήνα στο Λονδίνο σε περίπου 7 λεπτά!

Το σκάφος έχει αναπτύξει η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου και στις αρχικές δοκιμές παρουσίασε σημαντικά τεχνικά προβλήματα τα οποία οι μηχανικοί της Υπηρεσίας πιστεύουν ότι έχουν πλέον διορθώσει. Το Falcon HTV-2 θα τοποθετείται σε έναν πύραυλο που θα το οδηγεί στο Διάστημα και από εκεί θα ξεκινά την πτήση του αναπτύσσοντας ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 20 χιλιάδες χλμ/ώρα (Mach 22). Ένα υπερηχητικό σκάφος MiG-25 αναπτύσσει ταχύτητες 2.3 Mach, περίπου 2,5 χιλιάδες χλμ/ώρα, δηλαδή το Falcon HTV-2 είναι δέκα φορές ταχύτερο.

Το σκάφος έχει μήκος 4 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από νέα υλικά που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο. Τα υλικά αυτά του επιτρέπουν να αντέχει στις θερμοκρασίες των 800 βαθμών Κελσίου τις οποίες θα αντιμετωπίζει όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο και οπλισμό βάρους περίπου 450 κιλών ενώ θα μπορεί να μεταφέρει ακόμη και πυρηνική βόμβα. Οι επιτελείς του Πενταγώνου αναμένουν με αγωνία τις δοκιμαστικές πτήσεις του σκάφους αφού αν στεφθούν με επιτυχία θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πολεμικών σκαφών με ανάλογα χαρακτηριστικά.

www.tovima.gr