Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από 1η Σεπτεμβρίου η χορήγηση μεθαδόνης στα νοσοκομεία

- Advertisement -

Θετικά, αλλά και με σκεπτικισμό υποδέχτηκαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες της βόρειας Ελλάδας τη χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία, σε σύσκεψη που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό και τους υφυπουργούς Υγείας…

Εξέφρασαν ανησυχία για το κατά πόσο θα είναι έτοιμα τα νοσοκομεία από πλευράς υποδομών, προσωπικού, αλλά και φύλαξης, ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι δομές και να αποφευχθεί η συγκέντρωση εμπόρων ναρκωτικών έξω από τα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει σε αρκετές δομές του ΟΚΑΝΑ, όπου γίνεται χορήγηση μεθαδόνης.
Και δεν είχαν άδικο. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, δήλωσε ότι ζητήθηκε η πρόσληψη 117 ατόμων πανελλαδικά, αλλά μέχρι το τέλος του 2011 δεν θα γίνει καμία πρόσληψη. Στη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον προσωπικό, όπου αυτό υπάρχει, και όποιο προσωπικό μπορεί πιθανόν να διαθέσει το κάθε νοσοκομείο. Η λύση αυτή θα δρομολογηθεί και για την Αθήνα, όπου το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου.
«Για τους υπόλοιπους νομούς, θα δούμε πώς θα λειτουργήσουμε τις δομές, χωρίς να βλάψουμε το έργο των νοσοκομείων, και πώς θα προχωρήσουμε το 2012», τόνισε η Μ. Μαλιώρη. Οπως είπε, πλήρης λειτουργία δεν μπορεί να γίνει ώς την 1 Σεπτεμβρίου, «αλλά το σημαντικό είναι να περάσει το μήνυμα ότι σε όλη την Ελλάδα, παντού, γίνεται προετοιμασία». Στους νομούς όπου δεν υπάρχει μονάδα χορήγησης μεθαδόνης, θα λειτουργήσει δομή ψυχοκοινωνικής στήριξης και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο του μεγάλου αστικού κέντρου, π.χ. από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, μόνο για τη χορήγηση.
«Η λίστα της ντροπής θα εξαλειφθεί μέσα στο φθινόπωρο και η χορήγηση θα γίνεται απ’ όλα τα νοσοκομεία της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος. Οι δομές θα λειτουργήσουν εντός των νοσοκομείων ή στους αύλειους χώρους τους.
Ψηψιακά τα επιδόματα
Για τα προνοιακά επιδόματα ο υφυπουργός Μ. Μπόλαρης είπε ότι υπουργεία και οργανισμοί έδιναν προνοιακά επιδόματα συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργείται μέσα στο φθινόπωρο ψηφιακή βάση δεδομένων, όπου θα καταγράφεται ο κάθε δικαιούχος με το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική του ταυτότητα, προκειμένου να υπάρχει διασύνδεση των ηλεκτρονικών αρχείων και να γίνεται έλεγχος. «Από 1/1/2012 κανείς δεν θα πάρει προνοιακό επίδομα αν δεν είναι γραμμένος σ’ αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα», δήλωσε ο Μ. Μπόλαρης.

enet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog