Άρθρο της Wall Street Journal
κάνει αναφορά σε εκτιμήσεις αναλυτών που προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να παραμείνει σε ύφεση και το 2012, τέταρτο συνεχόμενο έτος.
Μερίδα αναλυτών, σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνας, δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας το 2012 και περαιτέρω υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εκτιμούν πως η χώρα θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη και το επόμενο έτος.
Εν μέσω βύθισης της καταναλωτικής ζήτησης, εξασθένησης των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης και των νέων μέτρων λιτότητας, οι αναλυτές θεωρούν πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% ή περισσότερο το 2012, μετά από συρρίκνωση 4,5% το 2010 και μια αναμενόμενη κάμψη 3,9% φέτος.
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως οι εκτιμήσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η “ετοιμοθάνατη” οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 μετά από επίπονες δημοσιονομικές και οικονομικές αλλαγές.
“Η επιδείνωση των προβλέψεων θα μπορούσε να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της αγοράς στην Ελλάδα”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, προσθέτοντας πως μια μεγαλύτερη ύφεση θα πλήξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για την μείωση του ελλείμματος, ενώ και ο λόγος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Η εφημερίδα σημειώνει πως οι αμφιβολίες για την ανάπτυξη εκφράζονται και από κυβερνητικούς κύκλους.
Επικαλείται δε ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πρόβλεψή για την ανάπτυξη το φθινόπωρο, όταν θα καταρτίσει τον Προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, εκτιμώντας ύφεση της τάξης του 2% για το 2012.