“Η Ελλάδα είναι πιθανότερο να παραμείνει
στην Ευρωζώνη παρά να αποχωρήσει”, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη που έδωσε σε ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα και αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
“Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί έδειξε ότι οι μεγάλες χώρες θέλουν να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο επενδυτής, προσθέτοντας ότι “έτσι, βλέπω μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει αυτό”.
Αναφερόμενος στο θέμα των ευρωομολόγων, ο Σόρος είπε ότι η αποτυχία των χωρών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν την έκδοσή τους, θα οδηγήσει σε μείωση της αξιοπιστίας της, η οποία θα έχει “αδιανόητες” συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κρούγκμαν: ” Πάνω από 50% οι πιθανότητες εξόδου”
Πάντως, μπορεί οι φωνές για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, να σίγησαν για λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, ωστόσο όπως φαίνεται αυτό ήταν προσωρινό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη Στοκχόλμη ότι η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πάνω από το 50%.
Για την Ιταλία, ο Κρούγκμαν προβλέπει πιθανότητα 10% να φύγει από το ευρώ, ενώ το Μάιο έβλεπε μόλις 1% πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό.
Ο κ. Κρούγκμαν είπε ακόμη ότι η μερική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είναι πιθανόν αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης.
Η Ιταλία και η Ισπανία, είπε, μπορεί να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική κρίση, εφόσον δεν υπάρξει πανικός, ενώ για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είπε ότι θα χρειασθεί μάλλον να γίνει μία διαγραφή του χρέους τους.