Κλίμα έντασης καλλιεργεί η Τουρκία

το τελευταίο διάστημα. Ενώ η Κύπρος δεν είχε κηδέψει ακόμα τους νεκρούς της από την τραγωδία στη σημαντικότερη ναυτική βάση της, φέτος τον Ιούλιο, η Αγκυρα δήλωνε ότι αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό έως το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν η Λευκωσία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., οι δρόμοι Τουρκίας και Ευρώπης κινδυνεύουν να χωρίσουν.

Λίγες ημέρες αργότερα, εν μέσω θρήνου στη Μεγαλόνησο, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της γείτονος, Νταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόταν τα Κατεχόμενα για τον εορτασμό της επετείου του Αττίλα. Προ εβδομάδων, σε μια ακόμη επίδειξη παλικαρισμού, η Τουρκία, εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε με πόλεμο εάν η Κύπρος ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για έρευνες φυσικού αερίου μέσα σε θαλάσσιες περιοχές της, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.
Οι έρευνες προγραμματίζονται για το τέλος Σεπτεμβρίου από αμερικανική εταιρία, η οποία πραγματοποιεί αντίστοιχες έρευνες και στην ισραηλινή ΑΟΖ. Κύπρος και Ισραήλ, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. Οι ΗΠΑ, πάντως, άφησαν να διαρρεύσει ότι «υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου» στις έρευνες. Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί η Τουρκία προς την Ελλάδα, όπου, εκτός των άλλων, εγείρει πλέον αξιώσεις και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου.
Εκεί, δηλαδή, όπου έχει το δικαίωμα η χώρα μας να οριοθετήσει την ΑΟΖ της, ώστε να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε αυτές τις νοτιοανατολικές θαλάσσιες περιοχές.
Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο «ΕΤ» αποκάλυψε τουρκική στρατιωτική άσκηση που προέβλεπε κατάληψη μικρού ελληνικού νησιού. Οπως και να ’χει, αν και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας ο καθορισμός της ΑΟΖ της, η κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ διστακτική. Ολα δείχνουν ότι η σκληρή μάχη εξουσίας στο εσωτερικό της Τουρκίας επ’ ουδενί σημαίνει ότι η ηγεσία Ερντογάν θα εγκαταλείψει την «παραδοσιακή» πολιτική των πιέσεων προς Ελλάδα και Κύπρο.
Επί κυβερνήσεως Σημίτη, σε μια επίδειξη υποχωρητικότητας, η Αθήνα, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος διπλωμάτης Μπουλούκμπασι, συζητούσε ακόμα και τη μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχές του Αιγαίου. Είναι προφανές ότι, εάν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος, ο μόνος κερδισμένος θα είναι η ανένδοτη Τουρκία.

ΕΤ