Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραμένει άφαντος ο Καντάφι!

- Advertisement -

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την οικία του Λίβυου ηγέτη στην Τρίπολη, ωστόσο ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθεί να παραμένει άφαντος…

Φήμες αναφέρουν ότι ο Λίβυος ηγέτης εγκατέλειψε την Τρίπολη στη διάρκεια της νύχτας για το Γκανταμές, απ’ όπου φυγαδεύτηκε στην Αλγερία.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης (NTC) δήλωσε, πάντως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ότι κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο συνταγματάρχης Καντάφι.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα. «Ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται ακόμη στη Λιβύη» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, συνταγματάρχη Ντέιβιντ Λέιπαν. «Πιστεύουμε ότι βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Δεν έχουμε κάποια πληροφορία, που να δείχνει ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές των εξεγερμένων δήλωσαν ότι το NATO πρόκειται να βομβαρδίσει το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη, αμέσως μετά το πέρας της προσευχή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, πλην του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Μπαμ αλ Αζιζία.

Σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Λέιπαν ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει και ότι δεν θα υπάρξουν Αμερικανοί στρατιώτες στο λιβυκό έδαφος. «Η ύπαρξη μιας μεταβατικής αποστολής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή άλλων, δεν θα περιλαμβάνει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος. Αυτό δεν θα αλλάξει τη θέση μας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Γερμανία θα αναλάβει έναν αφοσιωμένο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κροατία.

Η Μέρκελ χαιρέτισε την πτώση του Λίβυου ηγέτη από την πολιτική εξουσία και σημείωσε ότι «τώρα αρχίζει στη Λιβύη η ανοικοδόμηση και η δημιουργία δημοκρατικών δομών του κράτους».

Μάχες στην Τρίπολη – Δυο γιοι του στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ένας τρίτος δραπέτευσε

Στο μέτωπο των μαχών, οι εξεγερμένοι κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη.
Ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας κατέλαβαν και το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν τοποθετήσει άρματα μάχης κοντά στο συγκρότημα που βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τις δυνάμεις των εξεγερμένων που τις πολιορκούν. Οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς.

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει τρεις γιους του Καντάφι -τους Σαΐφ, Σαάντι και τον μεγαλύτερο Μοχάμαντ-, που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το Αλ Τζαζίρα ωστόσο μετέδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι ο Μοχάμαντ Καντάφι κατάφερε να διαφύγει από το σπίτι στο οποίο είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, χάρη στη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Τρίπολη αναφέρουν ότι και  η μια από τις δυο σορούς που βρέθηκαν αργά το απόγευμα είναι του Χαμίς Καντάφι, του νεαρότερου γιού του Λίβυου ηγέτη, στρατιωτικού καριέρας που νωρίτερα είχε ηγηθεί της αντεπίθεσης του καθεστώτος.

Την ίδια ώρα στη δημοσιότητα έδωσαν οι αντικαθεστωτικοί βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο διακρίνεται το πλήθος να πολιορκεί και αν εισβάλλει στο σπίτι της κόρης του Μουαμάρ Καντάφι, Αΐσα, η οποία είναι εξαφανισμένη.

protothema.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog