Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H Φινλανδία για τις εγγυήσεις

- Advertisement -

Μετά το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τις ελληνικές εγγυήσεις, η Φινλανδία ξαναχτύπησε… και πρότεινε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε μία εταιρεία holding στο Λουξεμβούργο ως διασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη μορφή non paper στις χώρες της Ευρωζώνης, οι Φιλανδοί περιγράφουν με ποιο τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία του Λουξεμβούργου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για τα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding (AHC), αλλά αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος.

Το σχέδιο επισημαίνει ακόμη ότι είναι δυνατή η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται, για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως διασφάλιση για τα δάνεια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί επίμαχο στην Ελλάδα, η kυβέρνηση της οποίας έχει απορρίψει σθεναρά την παροχή εγγυήσεων με τη μορφή δημόσιας γης ή μετοχών επιχειρήσεων. Αναφέρει, επίσης, το Ρόιτερ ότι η πρόταση αυτή είναι μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο τηλεφωνικών διασκέψεων στην Ευρωζώνη.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog