Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έρχεται έκρηξη Σουπερνόβα

- Advertisement -

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκρηξη Σουπερνόβα που συντελείται σε απόσταση αναπνοής από τη Γη. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να είναι ορατή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια…

Θεαματικές εικόνες σε όσους καταφέρουν να τη δουν υπόσχεται η έκρηξη Σουπερνόβα που συντελείται ήδη κοντά στη Γη και τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, θα είναι ορατή με τηλεσκόπιο.

Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσετε ανεκμετάλλευτη, καθώς η έκρηξη Σουπερνόβα είναι ένα από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στο Σύμπαν.

Ανιχνεύθηκε από τα τηλεσκόπια στις 24 Αυγούστου σε έναν Γαλαξία στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, στον ουρανό τουΒορείου Ημισφαιρίου.

Απέχει μόλις 21 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και είναι ο κοντινότερος που έχει σημειωθεί από το 1973. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τον «συνέλαβαν» στα πρώτα στάδια της έκρηξής του και αναμένουν ότι η λαμπρότητά του θα αυξηθεί στο επόμενο διάστημα φθάνοντας την κορύφωσή της τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Σουπερνόβα μιας γενιάς

Η ανακάλυψη του Σουπερνόβα, το επίσημο όνομα του οποίου είναι PTF11kly, έγινε από τους αστρονόμους του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ.

Η ανακάλυψη ενός τόσο σπάνιου φαινομένου, τόσο νωρίς και σε τόσο κοντινή απόσταση από τη Γη έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων που περιμένουν με ανυπομονησία να δουν τον«Σουπερνόβα μιας γενιάς», όπως τον αποκαλούν.

Καθώς θα έχουν την ευκαιρία να τον μελετήσουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ιστορία, πιστεύουν ότι θα τους προσφέρει σημαντικές γνώσεις και θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της επέκτασης του Σύμπαντος και της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.

Οι ειδικοί προσπαθούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο με όσο το δυνατόν περισσότερα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού Hubble.

Αν και ο PTF11kly δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, ίσως καταφέρετε να απολαύσετε το εντυπωσιακό θέαμα με ένα καλής ποιότητας ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

Πηγή: Το Βήμα

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η έκρηξη και ο "θάνατος" ενός άστρου σουπερνόβα είναι από τα πιό βίαια και εντυπωσιακά γεγονότα στο σύμπαν. Όσοι κατέχουν τηλεσκόπιο είναι πολύ τυχεροί! Για εμάς τους υπόλοιπους υπάρχει και το Ίντερνετ.
    Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η εικόνα του ουρανού που βλέπουμε κάθε βράδυ είναι μια εικόνα του παρελθόντος!
    Εξηγούμαι: Η απόσταση των άστρων από τη γη μετριέται σε έτη φωτός. Όταν λέμε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο άστρο απέχει "μόλις" 21 εκατομύρια έτη φωτός από τη γη σημαίνει ότι αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες συνέβη πριν 21 εκ. χρόνια(!!!) και μόλις τώρα έφτασε το φως του στη γη λόγω της τεράστιας απόστασης που μας χωρίζει!
    Με λίγα λόγια αυτή τη στιγμή που μιλάμε το συγκεκριμένο άστρο έχει εκραγεί, έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει πια! Απλώς, το φως αυτής της έκρηξης ταξίδεψε 21 εκ. χρόνια στο σύμπαν και έφτασε στη γη αυτές τις μέρες…
    Την ίδια τύχη (δηλ. έκρηξη-θάνατος) θα έχει και ο ήλιος μας σε 4-5 δισεκατομύρια χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο μέσον της ζωής του…
    Αυτά, για να ταξιδέψουμε λίγο με το μυαλό μας σε τόπους μακρινούς!..

    JOHN

  2. Ετσι έιναι και να σκεφτήτε πως το φώς τρέχει με ταχύτητα 300.000.000 μέτρα το δευτερόλεπτο!!Φανταστήτε λοιπόν σε 21 εκαατομύρια χρόνα τη απόσταση έχει διανύσει….

  3. Πες τα ρε John… πολλοί έχουνε μαύρα μεσάνυχτα και το θεωρώ απαράδεκτο ένας νέος άνθρωπος να μην τα γνωρίζει αυτά τα στοιχειώδη. Κάποιοι μου έχουν πει ότι τα 'αστέρια' που πέφτουν είναι αυτά που βλέπουμε το βράδυ στον ουρανό.. τραγικό! 😛 Πλήρη άγνοια για το σύμπαν, το περιβάλλον, την ίδια μας τη Γη, τι πρέπει να σε ενδιαφέρει πραγματικά σαν άνθρωπος? Το αν θα φας μπιφτέκια με πατάτες ή φασολάκια?

    Vag

  4. Φίλε Vag δεν μπορεί όλοι να έχουν την δικιά μας τρέλα-χόμπυ με τις φυσικές επιστήμες (αστρονομία, μετεωρολογία, σεισμολογία κ.α.). Εμάς μπορεί να μας πιάνει δέος και να υποκλινόμαστε μπροστά στις τεράστιες δυνάμεις της φύσης που μας κάνουν να νιώθουμε πόσο ασήμαντοι και μικροί είμαστε… Κάποιοι άλλοι όμως μπορεί να έχουν κλίση στις τέχνες, τη λογοτεχνία ή κάτι άλλο πολύ πιο απλό που τους γεμίζει.
    Εδώ όμως δεν είμαστε για να κάνουμε επείδειξη γνώσεων, ούτε για να κουράζουμε τους αναγνώστες με αριθμούς που για πολλούς είναι πράγματι ασύλληπτοι…
    Αρκεί μόνο να παρατηρήσουμε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα (το Λουτράκι έχει το καλύτερο!) ή μια όμορφη φεγγαράδα και να αφήσουμε το μυαλό μας να ταξιδέψει σε κόσμους μακρυνούς και ανεξερεύνητους, μακρυα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τη μιζέρια και την κατάθλιψη που μας έχουν επιβάλλει…

    John

    Υ.Γ. Η έκρηξη είναι ορατή από απόψε(!) εώς τις 12 του μήνα για όσους έχουν ένα απλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, στην κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου πάνω αριστερά από τα τελευταία δύο άστρα της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog