Σε εξέλιξη βρίσκεται έκρηξη Σουπερνόβα που συντελείται σε απόσταση αναπνοής από τη Γη. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να είναι ορατή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια…

Θεαματικές εικόνες σε όσους καταφέρουν να τη δουν υπόσχεται η έκρηξη Σουπερνόβα που συντελείται ήδη κοντά στη Γη και τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, θα είναι ορατή με τηλεσκόπιο.

Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσετε ανεκμετάλλευτη, καθώς η έκρηξη Σουπερνόβα είναι ένα από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στο Σύμπαν.

Ανιχνεύθηκε από τα τηλεσκόπια στις 24 Αυγούστου σε έναν Γαλαξία στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, στον ουρανό τουΒορείου Ημισφαιρίου.

Απέχει μόλις 21 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και είναι ο κοντινότερος που έχει σημειωθεί από το 1973. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τον «συνέλαβαν» στα πρώτα στάδια της έκρηξής του και αναμένουν ότι η λαμπρότητά του θα αυξηθεί στο επόμενο διάστημα φθάνοντας την κορύφωσή της τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Σουπερνόβα μιας γενιάς

Η ανακάλυψη του Σουπερνόβα, το επίσημο όνομα του οποίου είναι PTF11kly, έγινε από τους αστρονόμους του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ.

Η ανακάλυψη ενός τόσο σπάνιου φαινομένου, τόσο νωρίς και σε τόσο κοντινή απόσταση από τη Γη έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων που περιμένουν με ανυπομονησία να δουν τον«Σουπερνόβα μιας γενιάς», όπως τον αποκαλούν.

Καθώς θα έχουν την ευκαιρία να τον μελετήσουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ιστορία, πιστεύουν ότι θα τους προσφέρει σημαντικές γνώσεις και θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της επέκτασης του Σύμπαντος και της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.

Οι ειδικοί προσπαθούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο με όσο το δυνατόν περισσότερα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού Hubble.

Αν και ο PTF11kly δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, ίσως καταφέρετε να απολαύσετε το εντυπωσιακό θέαμα με ένα καλής ποιότητας ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

Πηγή: Το Βήμα