Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Ποιον θα σώσει η ΕΕ; Την Ελλάδα ή τις τράπεζες;»

- Advertisement -
Την άποψη ότι η Ευρώπη θα βρεθεί στο δίλημμα

είτε να διασώσει την Ελλάδα, είτε να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα διατυπώνει σήμερα η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότητα της ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι ίσως το μήνυμα της Christine Lagarde, η οποία προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακή αναδιάρθρωση». Ίσως προειδοποιεί για τη δαπανηρή εναλλακτική λύση στην ελληνική κρίση κρατικού χρέους, προσθέτει η εφημερίδα
Όπως σημειώνεται, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών -εκτός από τις ελληνικές τράπεζες- στο ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά και τα γερμανικά ιδρύματα να κατέχουν 9,4 δισ. ευρώ και 7,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα το συνολικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα (μέσω τραπεζικών ομολόγων κ.α.) ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά ιδρύματα να έχουν έκθεση 40 δισ. ευρώ και τα γερμανικά 24 δισ. ευρώ.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης οι τράπεζες θα αναγκασθούν να αναγνωρίσουν τις πραγματικές του θέσεις στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα επιβάρυνε τα αποτελέσματα τους.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναμένεται να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα εγχώρια τραπεζικά προβλήματα. Ορισμένες ίσως κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Άλλες θα χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια και άλλες δεν θα κάνουν τίποτα, περιμένοντας την ΕΚΤ να δράσει.
Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, καταλήγει η WSJ, είναι ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη. Οι εντάσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα νέα δάνεια είναι απλά μία πρόγευση του πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι τριβές αν το θέμα αφορά στη διάσωση των τραπεζών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μία χώρα αισθανθεί ότι έχει χειρότερη αντιμετώπιση από άλλη.
Η τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers θα αποδειχθεί μία μικρή δόνηση πριν από το μεγάλο σεισμό.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog