Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

8 tips για να μην πάθεις μελαγχολία το Σεπτέμβριο

- Advertisement -

Μετά τις αμμουδιές και τις καταγάλανες θάλασσες, επιστροφή στο γραφείο. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, συμφωνούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πάρετε κατάκαρδα και να μελαγχολήσετε το Σεπτέμβρη. Διαβάστε πώς θα τα καταφέρετε…

Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως ως σύνδρομο στις διεθνείς ταξινομήσεις ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών, το “Σύνδρομο μετά τις διακοπές” (PVS “Post Vacation Syndrome”) υπάρχει και φαίνεται ότι αφορά πολλούς.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν πολύ με αυτά της ήπιας κατάθλιψης, χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
-Κακή διάθεση
-Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
-Μειωμένη ή αυξημένη όρεξη για φαγητό
-Μελαγχολία
-Αίσθημα κενού
-Αϋπνία ή αντιθέτως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Απάθεια
-Ανία
-Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
-Αυξημένη νευρικότητα και επιθετικότητα
Πότε είναι χειρότερα
Σημαντικό ρόλο για το πόσο “βαριά” θα περάσει κανείς το σύνδρομο, παίζει η ιδιοσυγκρασία του: κάποιοι παίρνουν την κατάσταση πιο ελαφριά, άλλοι στενοχωριούνται περισσότερο. Υπάρχουν όμως και κάποιες καταστάσεις που προδιαθέτουν την εμφάνιση του συνδρόμου και κάνουν την επιστροφή δυσκολότερη:
– Όταν οι διακοπές είναι πολύ μεγάλης ή πολύ μικρής διάρκειας.
– Όταν δεν μας αρέσει η δουλειά μας και ο τρόπος ζωής μας γενικότερα.

Οι επιπτώσεις
Τα συμπτώματα του συνδρόμου επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, λόγω της χαμηλής ενεργητικότητας ενδεχομένως να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκκρεμότητες που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Επιπλέον η κακή διάθεσή μας μπορεί να μας κάνει να κλειστούμε στον εαυτό μας, βάζοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Γιατί συμβαίνει
Για πολλούς οι διακοπές είναι η μοναδική περίοδος που επιτρέπουν στον εαυτό τους να χαλαρώσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθημερινών πιέσεων και εντάσεων.
Αν όμως δεν διατηρούμε ισορροπία στη ζωή μας όλο το χρόνο, είναι δύσκολο να ξεκουραστούμε και να αποβάλλουμε τη συσσωρευμένη κούραση ενός έτους μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

  Ο ρόλος του ηλίου
Το σύνδρομο εξηγείται και… βιοχημικά: Νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, που δρουν στα εγκεφαλικά κύτταρα και μας εξασφαλίζουν καλή διάθεση, μειώνονται όταν δεν μας βλέπει το φως του ηλίου, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουμε συμπτώματα μελαγχολίας και υπνηλίας.

  Τι πρέπει να κάνετε
1. Μην περνάτε μεγάλα διαστήματα έντασης και κούρασης χωρίς διαλείμματα. Κάντε σύντομες διακοπές σε όλη τη διάρκεια του έτους και φροντίστε να ξεκουράζεστε και να αποφορτίζεστε από την ένταση της εβδομάδας.
2. Αφήστε 1-2 μέρες ξεκούρασης πριν επιστρέψετε από τις διακοπές στην εργασία σας.
3. Προγραμματίστε ταξιδάκια, έστω μονοήμερα. για να προσαρμοστείτε σιγά- σιγά στους φθινοπωρινούς ρυθμούς.
4. Βγείτε έξω, ο καιρός είναι καλός ακόμα, δεν υπάρχει λόγος να κλείνεστε σπίτι.
5. Ο Σεπτέμβριος είναι ζεστός μήνας, γιατί λοιπόν να σταματήσετε από τώρα τα μπανάκια στη θάλασσα;
6. Δείτε τους φίλους σας, μοιραστείτε τα νέα σας από τις καλοκαιρινές διακοπές.
7. Περάστε τις φωτογραφίες σας στον υπολογιστή ή τυπώστε τις για να κρατήσετε ζωντανές τις αναμνήσεις.
8. Κάντε γυμναστική: θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας αποφορτίσει από το στρες και τις περιττές εντάσεις. Εγγυημένα!
*cosmo.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλα το οτι ο Σεπτεμβριος ειναι ζεστος μηνας αυτο ειναι το μονο σιγουρο.Ειναι ουσιαστικα ο 4ος μηνας του καλοκαιριου γιατι κανει πολλη ζεστη με θερμοκρασιες που μερικες φορες πλησιαζουν ακομα και τους 40 βαθμους!!!!Ασε που πολλοι επιλεγουν να πανε τον Σεπτεμβριο διακοπες (ειδικα το πρωτο δεκαπενθημερο) γιατι ειναι οντως παρα πολυ καλη εποχη για θαλασσινα μπανια!!!Και αν βρεξει που συνηθως αυτο γινεται μετα τις 20 Σεπτεμβριου παλι ζεστη κανει,και αυτες οι βροχες μοιαζουν με τροπικες βροχες!!!Αν δεν μπει ο Οκτωβριος ο καιρος δεν χαλαει,ασε που μερικες φορες ακομα και τις πρωτες μερες του Οκτωβρη συνεχιζει να κανει ζεστη!!!Για μενα παντως το καλοκαιρι τελειωνει οταν φευγει ο Σεπτεμβριος και οχι ο Αυγουστος!!Ειναι κυριολεκτικα το "μικρο καλοκαιρι" και ο τελευταιος μηνας για θαλασσινα μπανια και διακοπες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog