Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Μέρκελ μας απειλεί: “Ή τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις ή δεν έχει φράγκο αυτό το μήνα”

- Advertisement -

Καμία δανειακή βοήθεια δεν αναμένεται να λάβει η Ελλάδα αυτό το μήνα εάν δεν εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, φέρεται να δήλωσαν τόσο η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που μετέδωσε τη συγκεκριμένη είδηση, αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου με τον υπουργό της.

Λίγο νωρίτερα όμως και οι δύο γερμανοί πολιτικοί σε δηλώσεις τους εμφανίζονταν κάθετα αντίθετοι σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, με την κα Μέρκελ να δηλώνει πως αυτό δεν είναι νόμιμο και πως φοβάται πως θα υπάρξει ντόμινο αποχωρήσεων από μία τέτοια ενέργεια.

Την ίδια ώρα, έντονη δυσθυμία εκδηλώνεται στα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία μετά τη διακοπή των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη για την έλλειψη προόδου στην πορεία εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέκρινε την ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση για ελλιπή διάθεση να υλοποιήσουν τα υπεσχημένα μέτρα λιτότητας. Μιλώντας στη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της CDU – σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες προερχόμενες από μέλη του οργάνου – η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην ανάγκη να υπόσχονται μεταρρυθμίσεις, αλλά να τις αναιρούν όταν η κατάσταση στις χρηματαγορές κάπως ηρεμεί.

Στα συμφραζόμενα αυτά η κ. Μέρκελ φέρεται να ανέφερε ονομαστικά την Ελλάδα και την Ιταλία. Μιλώντας απόψε το βράδυ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της CDU η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με βουλευτές, είπε για τις δύο χώρες ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη». Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε χαρακτήρισε «πρόκληση» τη στάση της Ελλάδας μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα. «Έχουν δοθεί ρητές υποσχέσεις και αυτές πρέπει να τηρηθούν», είπε ο κ. Μπρύντερλε.

Δυσθυμία για τη στάση της Ελλάδας καταγράφηκε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. Ο πρόεδρός της ΚΟ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε ότι «βοήθεια από την Ευρώπη είναι μόνο δυνατή, εάν χώρες που έχουν περιέλθει σε ανάγκη, όπως η Ελλάδα, κάνουν τις εργασίες τους». Ο κ. Σταϊμάιερ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι της Κομισιόν θα υλοποιηθούν.

Το κλίμα τόσο στη Γερμανία όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βαρύνει ιδιαίτερα, καθώς το τοπίο παραμένει θολό για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, της εκλογικής συντριβής της Μέρκελ και της αγωγής των ΗΠΑ κατά 17 μεγάλων τραπεζών.


newsit.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog