Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φοβούνται «Γένοβα» στη ΔΕΘ

- Advertisement -

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος συντονίζει τον σχεδιασμό «απόκρουσης» των διαδηλωτών, που αναμένεται να έχουν ισχυρή (την ισχυρότερη των τελευταίων δεκαετιών) παρουσία, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα εισέρχεται στο κτήριο του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου…

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ παραπέμπει στην ανάλογη αστυνομική επιχείρηση το καλοκαίρι του 2003, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής. Η μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας θα είναι εντυπωσιακή και αναμένεται να φθάσει τους 4.500 με 5.000 άνδρες.

Αν ισχύσει η λογική που επικράτησε το 2003, τότε η Θεσσαλονίκη θα ξυπνήσει το Σάββατο το πρωί και θα αντικρίσει το κέντρο της πόλης σε κατάσταση αποκλεισμού. Για πρώτη φορά στη Δ.Ε.Θ. θα χρησιμοποιηθεί το περίφημο τείχος από πλέξιγκλας ύψους 2,2 μέτρων, γαλλικής κατασκευής, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο ιστορικό συλλαλητήριο της Γένοβας το 2001, που βάφτηκε με αίμα.

Το παζλ των διαδηλώσεων είναι δυσεπίλυτο. Εκτός από τις πορείες που θα πραγματοποιήσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά σωματεία κ.λπ., οι οποίες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα μαζικές, υπάρχει και ο άγνωστος Χ. Πρόκειται για τους «Αγανακτισμένους», οι οποίοι σχεδιάζουν να αποκλείσουν τη δίοδο σε ένα ευρύ τρίγωνο, με τις άκρες του να σχηματίζονται από το στρατιωτικό νοσοκομείο, το κτήριο των Προσκόπων και τον Λευκό Πύργο.

Σε αυτό το τρίγωνο βρίσκονται το Βελλίδειο και η ίδια η Δ.Ε.Θ. εφάπτεται των ελεύθερων χώρων μπροστά από τον Λευκό Πύργο, τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και τη Φιλοσοφική Σχολή πάνω από το Σιντριβάνι, το Βυζαντινό Μουσείο ανατολικά και βεβαίως τη Λεωφόρο Στρατού και την Εγνατία.

Ο χώρος αυτός έχει άνετη πρόσβαση από το άγαλμα του Βενιζέλου (δυτικά), όπου θα είναι και το επίκεντρο του συλλαλητηρίου ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, την Καμάρα (δυτικά) (συγκέντρωση εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων), την οδό Αγγελάκη, που κατηφορίζει σύρριζα στη Δ.Ε.Θ., στον άξονα Βορρά – Νότου, ενώ σε αυτό το τρίγωνο καταλήγουν οι παράλληλες οδικές αρτηρίες που τέμνουν οριζόντια τη Θεσσαλονίκη από δυτικά προς ανατολικά.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναμένει την εκδήλωση των μαζικότερων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί στη Δ.Ε.Θ., καθώς και τη μαζική μετακίνηση διαδηλωτών από την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog