Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο κ.
Βενιζέλος όπου προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι η
τρόικα δεν μας τράβηξε το αυτί, ότι έφυγαν ευχαριστημένοι κι ότι η
διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Πλήρες ξεγύμνωμα του τσάρου της οικονομίας καθώς ότι ζητούσε η τρόικα (με αντάλλαγμα προφανώς να μην ανακοινωθούν τώρα νέα φορολογικά μέτρα) το προσφέρει στο πιάτο η κυβέρνηση θέλοντας να εξευμενίσει τους τροικάνους και να μας δοθεί η 6η δόση του δανείου.

Φανερά με την πλάτη στον τοίχο, μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις και πιέσεις των δανειστών και τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για επικείμενη και σκληρή χρεοκοπία προχώρησε σε δραματικές ανακοινώσεις οι οποίες όμως είναι απλά… ανακοινώσεις. Δηλαδή, μέτρα που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια έρχεται τώρα ο κ. Βενιζέλος να μας πει ότι θα τα κάνει αύριο, μπας και πείσει την τρόικα ότι δεν είναι εντελώς για τα… μπάζα.

Ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά καταργείται το πασοκικό εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς, εφεύρημα που έγινε για να μην στεναχωρήσει τους εφοριακούς και τις πράσινες συντεχνίες. Θα δίνει, λέει, πριμ παραγωγικότητας σε όσους εργαζόμενους πιάνουν τους στόχους. Τώρα ποιος θα είναι αυτός που θα κανονίζει σε ποιους και πότε αλλά και πόσο θα είναι το πριμ, αυτό είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.

Η ουσία είναι ότι θα υπάρχει ένας μισθός στο δημόσιο τομέα για τα ίδια χρόνια και τα ίδια προσόντα και καταργούνται τα διάφορα πριμ.

Από την άλλη μεριά, αυτά που «ξέχασε» να τα κάνει τόσο καιρό θα τα κάνει… αύριο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Στόχος τα 5 δισ. για φέτος και τα 28 δισ μέχρι το 2014. ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ακίνητα του δημοσίου βγαίνουν άμεσα στο σφυρί, χωρίς όμως να μας λέει ο υπουργός πώς θα πιάσει τους στόχους με τις αποτιμήσεις να είναι τόσο χαμηλά.

Είπε, ακόμη ότι θα καταργηθούν άμεσα κι όχι σε εννέα μήνες όπως θα μπορούσε, δημόσιοι φορείς ενώ συνενώνονται και συγχωνεύονται άλλοι. Το έχουμε δει και το έχουμε ακούσει το παραμύθι από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης. Τι τους εμπόδιζε τόσο καιρό να το κάνουν και θα το κάνουν σε λίγες ημέρες;

Οι απολύσεις, που ζητά μετ’ επιτάσεως η τρόικα, θα είναι το μενού της κυβέρνησης και άμεσα. Θα χυθεί αίμα για 150.000 δημόσιους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά πρόσωπα καθώς η εργασιακή εφεδρεία επεκτείνεται παντού εκτός ίσως από τους μόνιμους υπαλλήλους.

Φυσικά, λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ δεν μας προϊδέασε για το αν θα ληφθούν μέτρα ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του ελλείμματος. Είτε συμβιβάστηκε η τρόικα, πράγμα δύσκολο, είτε θα μας ανακοινώσει το πικρό ποτήρι αργότερα.

Η ουσία είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο εξωτερικό. Ότι η κυβέρνηση δεν είναι… παγόβουνο ακούνητο. Ότι κάτι κάνει και η 6η δόση δεν πρέπει να κινδυνεύει.

Όλα είναι υπό αμφισβήτηση. Θα μπορέσουν να κάνουν όσα δεν έκαναν σε δύο χρόνια; Κι αν ναι φτάνουν για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Διότι το πρόβλημά μας είναι το τεράστιο χρέος, το έλλειμμα που δεν μειώνεται, η έλλειψη ανάπτυξης, η πολιτική της ύφεσης.

Για όλα αυτά υπάρχουν άμεσα μέτρα; ‘Η μήπως επιχειρείται ηρωική έξοδος μετά τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα προκληθούν;

Και μια απορία από τις έκτακτες δηλώσεις του πρωθυπουργού…. συγγνώμη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου: Γιατί δεν μιλούσε στα αγγλικά, αφού στα μεγάλα αφεντικά μιλούσε, στην τρόικα, και προσπαθούσε να την πείσει ότι κάτι κινείται;

πηγή*