Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Με κανόνια νερού και φράχτες η αστυνομία στη ΔΕΘ

- Advertisement -

Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται το Σάββατο, ημέρα εγκαινίων της 76ης Διεθνούς Έκθεσης, η Θεσσαλονίκη, για την αποφυγή επεισοδίων κατά τις διαδηλώσεις, που εκτιμάται ότι θα είναι οι μαζικότερες των τελευταίων ετών.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ανεβαίνει στο βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης» για να εγκαινιάσει τη φετινή διοργάνωση, το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα θυμίζει απόρθητο φρούριο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αστυνομικών αρχών, στα μέτρα θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 5500 αστυνομικοί και ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι ότι η φετινή δύναμη που επιστρατεύει η ΕΛ.ΑΣ. είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, θυμίζοντας μέρες Συνόδου Κορυφής του 2003.

Η πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τη νότια πύλη της ΔΕΘ (έναντι της πλατείας της ΧΑΝΘ), απ’ όπου διέρχονται παραδοσιακά όλες οι πορείες, σχεδιάζεται να αποκλειστεί με την τοποθέτηση του φράχτη από μέταλλο και πλεξιγκλάς που χρησιμοποιήθηκε το καλοκαίρι στην πλατεία Συντάγματος.

Εξάλλου, κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους.

Ο -γαλλικής κατασκευής- μεταλλικός φράχτης δεν θα αποτελέσει τη μοναδική «καινοτομία» της ΕΛ.ΑΣ. στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ. Όπως έγινε γνωστό, στη Θεσσαλονίκη θα «ανηφορίσει» και ο «Αίαντας», η αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων. Το θωρακισμένο όχημα, που θα βρίσκεται σε επιφυλακή και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διαθέσει τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιβλέπουν τα μέτρα της Αστυνομίας και τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ.

Τις τελευταίες μέρες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου από την Τετάρτη έχει εγκατασταθεί ο αρχηγός του Σώματος, Λευτέρης Οικονόμου. Αυτό που προβληματίζει τις αστυνομικές αρχές είναι η κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων», οι οποίοι, το απόγευμα του Σαββάτου, έχουν προγραμματίσει τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις (στον Λευκό Πύργο, στο κτίριο των προσκόπων και στο παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο) και σχεδιάζουν να αποκλείσουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα αποτελούν οι οπαδοί του Ηρακλή, που θα πραγματοποιήσουν τη δική τους πορεία, αντιδρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στον υποβιβασμό της ομάδας του από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λιγκ.

Πάντως, η εφαρμογή των μέτρων τάξης άρχισε ήδη με περιπολίες και εντατικούς ελέγχους, ενώ τις επόμενες ώρες καταφθάνουν σταδιακά στη Θεσσαλονίκη διμοιρίες ΜΑΤ απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης δυνάμεις δικυκλιστών Δέλτα και ΔΙΑΣ από την Αθήνα και περιφερειακές πόλεις της Βορείου Ελλάδας.

Σε εφαρμογή μπαίνουν κλιμακωτά και τα μέτρα της Τροχαίας, ενώ το Σάββατο δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών, η Διεύθυνση Τροχαίας θα ανακοινώσει ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, καθώς και τις εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθούν τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς το Σάββατο.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πληροφορίες από την συν-πρωτεύουσα λένε ότι έχουν στείλει μπατσ.. ωπ συγνώμη αστυνομικούς της ομάδας διας, με φιλοολυμπιακά αισθήματα και κυκλοφορούν κατά 20άδες προκαλώντας τους πολίτες!!
    εύχομαι να μην είναι αλήθεια διαφορετικά πάμε για πολύ σοβαρά επεισόδια…

    η ν@χτερίδα

  2. s-spinos:
    Αμάν, αμαναμάν! Τι εκδηλώσεις λατρείας στον πρωθυπουργό μας
    είναι αυτές ρε παιδιά;;;
    θα τον πνίξετε βρέ τον άνθρωπο, κάντε του λίγο χώρο να περάσει.

    ε! ρε που καταντήσαμε! οποία ξεφτίλα…
    δεν έβαζε καλύτερα τα τανκς και όλα τα άρματα του Γ΄Σώματος
    Στρατού που είναι και κοντά;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog