Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άλλαξαν και πάλι τροπάριο! Απομακρύνονται τα σενάρια χρεοκοπίας

- Advertisement -

Το «γύρισαν το φύλλο» οι ευρωπαίοι εταίροι μας σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή σε διάστημα μόλις ενός 24ωρου. Έτσι, το βαρύ κλίμα και τα σενάρια  για χρεοκοπία της Ελλάδας που υπήρχε τέτοια ώρα χθες, διαδέχθηκε σήμερα ένα μπαράζ δηλώσεων υπέρ της ανάγκης στήριξης της Ελλάδας, σε συνδυασμό με προβλέψεις ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει…

Έτσι, σε αναμονή της τηλεδιάσκεψης στις 7 μ.μ. μεταξύ Παπανδρέου, Σαρκοζί και Μέρκελ, άρχισαν από το πρωί να αποστέλλονται σε κάθε ενδιαφερόμενο μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι βέβαια το γεγονός ότι  εξαιρετικά «θερμή» στήριξη δείχνει να προσφέρει η Γαλλία, όχι λόγω του γνωστού δόγματος «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» αλλά επειδή η κρίση έφτασε ήδη σε μεγάλες γαλλικές τράπεζες,  τις οποίες έσπευσε η Moody’sνα υποβαθμίσει.

Όποια και να ήταν η αιτία, γεγονός είναι ότι το Παρίσι προσπάθησε «να βάλει φρένο» σήμερα στα σενάρια. «Δεν θα υπάρξει χρεωκοπία της Ελλάδας ή έξοδος από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, ενώ και ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα στηριχθεί με κάθε μέσο η ελληνική οικονομία, προσπαθώντας να πείσει τις αγορές ότι το σενάριο για ελληνική χρεοκοπία είναι αβάσιμο.

Όπως προσπάθησε ήδη από χθες η Α. Μέρκελ, με  αυστηρές δηλώσεις προς τους κυβερνητικούς εταίρους της και ειδικά προς τον αντικαγκελάριό της Ρέστλερ,   του οποίου μία δήλωση για τα «ταμπού» που δεν πρέπει να  υπάρχουν προκάλεσε… όργιο φημολογίας και κραδασμούς, σχετικά με την τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αξιωματούχοι της Ε.Ε. σήμερα… «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει δραματικές συνέπειες για όλους» προειδοποίησε ο Επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε στην ίδια συνεδρίαση ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ευρωομόλογο, στο οποίο στηρίζουν πολλές ελπίδες οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Η κυρίαρχη εκτίμηση αυτή τη στιγμή και μετά τα όσα μεσολάβησαν, είναι ότι η  Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να εκταμιεύσει την 6η δόση, προτού υπάρξει στάση πληρωμών ή  πληρωθούν έναντι και με… γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μια απόφαση που δεν θα στηρίζεται σε οικονομικά κριτήρια, καθώς πέσαμε έξω σχεδόν σε όλους τους στόχους για τους οποίους δεσμευθήκαμε, αλλά σε αμιγώς «πολιτικά». Ενδεχομένως η καταβολή να γίνει τμηματικά, εάν η τρόικα θελήσει να μας πιέσει λίγο παραπάνω, αλλά σίγουρα, το κράτος μας την 1η Οκτωβρίου δεν θα κατεβάσει ρολά. Και μετά έχει ο Θεός…
Star.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog